Sladký úspěch s čokoládou: 10 zajímavostí proč mlsat

1
35

Vášeň, láska, inspirace, energie, dobrá nálada… Čokoláda je mocná čarodějka, protože (nejen) toto v nás (po)vzbuzuje. Co nám sladká dobrota může dát a jaké byly jedny z jejich prvních krůčků u nás a ve Švýcarsku? čokoláda

Výsledkem švýcarské pracovitosti a preciznosti nejsou pouze hodinky, ale i čokoládový průmysl. Dokážete si představit práci, do které byste s nadšením každý den jeli na kole 20 kilometrů? Pan Urs Liechtim (šéf vývoje produktů Lindt) ano. Chocholatér je jeho vysněná práce, do které se takto dopravuje už 15 let. Být placen za to, že ochutnává to, co miluje, je podle něj dokonalá práce. (Kdo by nesouhlasil?)

Továrně Lind vděčíme za mnohé. Víte, kde se z tuhé čokoládové cihly stala jemná chutná hmota, která se rozplývají na jazyku a může být formována do tabulek a jiných tvarů? Právě zde! Rodolphe Lindt se svým bratrem bádal, zkoušel různé postupy a ingredience, aby byla čokoláda co nejjemnější a nejchutnější… A roku 1879 se zadařilo! Převrat ale nevznikl tak, jak by mnozí očekávali, ale naprosto neočekávaně = náhodou! Učeň nechal OMYLEM zapnutý stroj na míchání (konšování) přes celý víkend. Díky tomu (a přidáním větší dávky kakaového másla) vznikla čokoláda, jakou dnes známe – rozplývající se na jazyku.

„Úspěch se dostaví s vytrvalostí… nebo náhodou. Podle toho, co přijde dřív.“

Zajímavosti z historie

První čokoláda se v Evropě objevila v roce 1528 (podávala se jako horký nápoj).

Ve Švýcarsku byla roku 1819 otevřena první mechanizovaná výroba čokolády na světě (Francois-Louis Cailler).

Mléčná čokoláda vznikla roku 1867 (François-Louis Caille).

Joseph Fry vynalezl v roce 1847 první tuhou čokoládu.

Až do začátku průmyslové revoluce byla lahůdkou jen pro bohaté.

„Den bez čokolády je jako den bez slunce.“
přísloví

TOP 10 zajímavostí o čokoládě aneb Proč mlsat?

  • Každodenní konzumace hořké čokolády snižuje riziko srdečních onemocnění až o jednu třetinu.
  • Čokoláda má v ústech antibakteriální účinky – chrání proti zubnímu kazu.
  • Odborný název pro kakaovník – Theobroma Cacao znamená: „pokrm Bohů“.
  • V tmavé čokoládě může být obsah kofeinu vysoký jako v plechovce Coca-Coly.
  • Snižuje riziko cukrovky.
  • Prokrvuje mozek a zlepšuje paměť.
  • Chrání pleť před UV paprsky.
  • Je lepší než líbání. Potěšení z rozpuštěné čokolády na jazyku přetrvá až čtyřikrát déle než potěšení z vášnivého polibku (to samotáře uklidní).
  • Díky svým antioxidačním účinkům zpomaluje stárnutí a prodlužuje život (při pravidelné konzumaci plus dva roky).
  • Upravuje hladinu cholesterolu.

Inspirace: www.lindt.cz, E15

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here