Cukroví, které nemá každý a kterým okouzlíte nejen milovníky kávy, to jsou kávové bony! Tento recept rok nabírá energii v šuplíku naší kuchyně, aby se na vánoční čas mohl předvést v plné parádě. Tak tomu je již desítky let! Rozhodli jsme se o něj s vámi podělit…
Co je potřeba?
Těsto:
- 120 g másla (lze použít veganskou verzi másla)
- 100 g mletých mandlí, nebo vlašských oříšků
- 100 g hladké mouky
- 35 g práškového cukru (podle chuti možno přidat/ubrat)
- 2 lžíce rumu (podle chuti možno přidat/ubrat)
Náplň:
- 80 g másla (lze použít veganskou verzi másla)
- 60 g cukru (podle chuti možno přidat/ubrat)
- 1 lžíce jemně mleté kávy
- 2 lžíce rumu (podle chuti možno přidat/ubrat)
Zdobení:
- čokoláda, mandle, vlašský ořech, kešu, kokos… (podle vlastních preferencí)
- úsměv (na tváři při servírování nebo aspoň smajlík na vizitce/přání při poslání)
Začneme těstem: sypké přísady smícháme v misce s máslem a s rumem. Pro lepší konzistenci a manipulaci necháme těsto v chladu odpočívat 30–40 minut a sebe necháme odpočívat u knížky nebo u televize.
Na pomoučeném vále si těsto vyválíme a vykrájíme do libovolných tvarů a velikostí – podle preferencí, příležitosti, nálady, arzenálu vykrajovátek (s kosočtverci opatrně, z jistého úhlu mohou být ne-pochopeny). Vždy do páru (budeme slepovat).
Těsto dáme péct v mírné troubě (v horkovzdušné zhruba 140 °C 20 minut).
Mezitím si připravíme náplň: máslový krém s kávovou příchutí – viz přísady na náplň. Dbáme o to, aby krém byl utřen dohladka.
Potřeme a slepíme k sobě. Nakonec ozdobíme a sníme (nebo pošleme našim milovaným, klidně i nenáviděným – ať se prolomí ledy).
Dobrou chuť! 🙂
Dejte nám vědět, zda vám kávové bony chutnají a jaké je vaše oblíbené (nejen vánoční) cukroví…
„Budu slavit Vánoce ve svém srdci
a snažit se je tam udržet celý rok.“
Charles Dickens
Zdroj receptu: Tajemným šuplík v naší kuchyni, původní autor receptu neznámý
Čtěte také: Káva, kulturní a společenský fenomén