Znáte kávové bony? Recept na cukroví, kterým zaujmete!

0
876

Cukroví, které nemá každý a kterým okouzlíte nejen milovníky kávy, to jsou kávové bony! Tento recept rok nabírá energii v šuplíku naší kuchyně, aby se na vánoční čas mohl předvést v plné parádě. Tak tomu je již desítky let! Rozhodli jsme se o něj s vámi podělit… 

cukroví

Co je potřeba?

Těsto:
  • 120 g másla (lze použít veganskou verzi másla)
  • 100 g mletých mandlí, nebo vlašských oříšků
  • 100 g hladké mouky
  • 35 g práškového cukru (podle chuti možno přidat/ubrat)
  • 2 lžíce rumu (podle chuti možno přidat/ubrat)
Náplň:
  • 80 g másla (lze použít veganskou verzi másla)
  • 60 g cukru (podle chuti možno přidat/ubrat)
  • 1 lžíce jemně mleté kávy
  • 2 lžíce rumu (podle chuti možno přidat/ubrat)
Zdobení:
  • čokoláda, mandle, vlašský ořech, kešu, kokos… (podle vlastních preferencí)
  • úsměv (na tváři při servírování nebo aspoň smajlík na vizitce/přání při poslání)

Začneme těstem: sypké přísady smícháme v misce s máslem a s rumem. Pro lepší konzistenci a manipulaci necháme těsto v chladu odpočívat 30–40 minut a sebe necháme odpočívat u knížky nebo u televize.

Na pomoučeném vále si těsto vyválíme a vykrájíme do libovolných tvarů a velikostí – podle preferencí, příležitosti, nálady, arzenálu vykrajovátek (s kosočtverci opatrně, z jistého úhlu mohou být ne-pochopeny). Vždy do páru (budeme slepovat).

Těsto dáme péct v mírné troubě (v horkovzdušné zhruba 140 °C 20 minut).

Mezitím si připravíme náplň: máslový krém s kávovou příchutí – viz přísady na náplň. Dbáme o to, aby krém byl utřen dohladka.

Potřeme a slepíme k sobě. Nakonec ozdobíme a sníme (nebo pošleme našim milovaným, klidně i nenáviděným – ať se prolomí ledy).

Dobrou chuť! 🙂
Dejte nám vědět, zda vám kávové bony chutnají a jaké je vaše oblíbené (nejen vánoční) cukroví…

„Budu slavit Vánoce ve svém srdci
a snažit se je tam udržet celý rok.“
Charles Dickens

Zdroj receptu: Tajemným šuplík v naší kuchyni, původní autor receptu neznámý

Čtěte také: Káva, kulturní a společenský fenomén

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here