10 tipů na rychlá jídla k obědu

0
4844

Hledáte rychlé a zdravé nápady na oběd během pracovního týdne? Známe to všichni, chceme svá těla zásobovat výživnými jídly, ale někdy je těžké najít čas nebo energii. Ať už jste pracovně vytížení a běháte celý den od jedné porady nebo schůzky ke druhé a řešíte milion emailů nebo jste maminka na mateřské, zaměstnaná běháním kolem potomků, nebo student, který nemá čas na oddych mezi přednáškami, každý z nás bývá v situaci, kdy prostě nemá čas na dlouhé vaření. Lehce potom sáhneme po něčem nezdravém nebo naopak hladovíme a naše tělo je příliš unavené. S našimi triky na rychlé obědy budete připraveni a časové vytížení už nebude překážkou.

Předem připravené suroviny

Používejte předem připravené suroviny, jako jsou již uvařené obiloviny a předem nakrájená zelenina. To vám ušetří spoustu času a navíc mohou být tyto suroviny obohacené o různé přísady, zeleninu a koření, což vašim jídlům ještě přidá na zajímavosti a chuti. Tím nejen zrychlíte výsledné vaření, ale také oživíte chutí každého pokrmu.

Vyzkoušejte například kuskusový salát se zeleninou, klíčky a zálivkou podle svého výběru – stačí různé přísady, které zrovna najdete v lednici, smíchat dohromady, ochutit a během pár vteřin máte osvěžující, výživné a zdravé jídlo, které vás zasytí až do večera.

Vsaďte na techniku

Uvařit si zdravé jídlo každý den může být výzvou, zejména v pracovní dny. Řešením může být použití pomalého hrnce k přípravě jídla přes noc. Tento trik vám umožní získat více času ráno a v poledne, protože váš oběd bude rovnou přichystán k jídlu.

Můžete si tak dopřát rychlé a zdravé obědy i v nejhektičtějších pracovních dnech. Pomocí pomalého hrnce můžete připravit guláše, zeleninové polévky nebo třeba čočkové kari. Stačí pouze nastavit tepelný režim, přidat potřebné suroviny a nechat vařit přes noc.

Ale i moderní pečící trouby disponující řadou přednastavených receptů šetří čas. Stačí si vybrat patřičný recept a trouba automaticky upravuje a hlídá všechny parametry (čas, teplotu, režim pečení atd.) sama. Stačí si jen vybrat druh jídla, zadat jeho hmotnost a zapnout troubu.

Výměna spotřebičů dává smysl i z dalšího důvodu, a tím je vyšší energetická spotřeba starších spotřebičů.

Vaření o víkendu

Víkendy jsou skvělým časem na to, abyste připravili porce jídla pro celý příští týden. Rozhodně se to vyplatí, nemusíte potom řešit, co si dát k obědu nebo večeři každý den. Stačí jen si rozdělit jídlo na jednotlivé porce a uložit do lednice či mrazáku.

Tak budete mít vždy po ruce zdravé a chutné jídlo, které vám dodá dostatek energie po celý týden. Vaše spotřeba plastových obalů se sníží také a tyto porce se dají lehce hodit do batohu do práce, školy či na cesty, budete tak mít svou vlastní krabičkovou dietu, snadno, zdravě, ekologicky a levně.

Zkuste třeba si upéct dopředu batáty a mrkev, kuře nebo tofu, nachystat si porce zeleninové polévky nebo uvařené quinoy a borůvkových muffinů jako zákusek.

Využijte zbytky jídla

Využití zbytků jídla může být kreativní a zábavnou zkušeností! Místo vyhazování můžete nepoužité jídla z předchozího dne využít k přípravě jídel nových.

Například z pečeného kuřete můžete další den připravit tacos. Stačí pár tortill, trochu zeleniny a kuře nebo jiná chutná bílkovina z předešlého dne, kterou potřebujete zpracovat. Můžete použít i fazole z předchozího dne a sýr nebo tofu pro vegetariánskou variantu. Tento způsob nejen šetří peníze, ale také snižuje odpad a podporuje udržitelnost. Experimenty s novými recepty můžete objevit nové chutě a přitom ušetřit trochu času i peněz.

Zdravé syté nápoje a svačinky

Každý ví, jak těžké je udržet si předsevzetí ohledně zdravé výživy, když jsme stále v běhu a musíme být nepřetržitě produktivní. Mít po ruce zdravé svačiny a nápoje je také způsob, jak vyrovnat nedostatky živin ve vaší stravě. Tyto svačiny a nápoje může být velmi snadné připravit a máte je vždy po ruce, když se vám v práci ozve hladový žaludek.

Můžete například o víkendu upéct porci zdravých tyčinek nebo flapjacků na celý týden dopředu, pro chvíle, kdy opravdu jde o čas. Zkuste je doplnit například smoothie s protejnem, semínky a ovocem, pokud opravdu nemáte čas zasednout k obědu, výživný drink rozmixovaný během pár vteřin může být řešením.

Konzervy a mrazák

Rychlou volbou mohou být i polévky nebo dušené pokrmy, které si můžete rychle připravit z konzervovaných nebo mražených ingrediencí. Ať už máte rádi rajčatovou, fazolovou nebo hovězí polévku, nebo třeba chuťově výraznější chilli con carne nebo shakshuku, stačí jen mít správné ingredience po ruce. Zeleninu můžete mít nakrájenou v mrazáku a rajčatové konzervy v kuchyni vždy po ruce a super rychlý oběd tak vytvoříte lehce.

Pokud nesnášíte krájení, tak se hodí i mražené zeleninové směsi. Stačí je vysypat do cedníku, vložit do hrnce s vařící vodou, přiklopit pokličkou a uvařit v páře. Koneckonců vaření v páře je asi nejzdravější metodou přípravy jídla.

Vděčné nudle

Jste příznivec asijské kuchyně? Dejte si nudle s kuřecím masem a zeleninou nebo miso polévku, ta je uvařená skutečně stejně rychle, jako instantní, ale plná nesmírně prospěšných živin.

Vajíčka na tisíc způsobů

Pokud máte raději něco tradičního, sáhněte po topinkách s vejcem nebo omeletě se špenátem – za zdravé tuky a bílkoviny vám tělo bude vděčné. Rozhodně existuje mnoho chutných variant pro každého.

Pomazánky

Jedním z nejrychlejších způsobů na přípravu jídla je využít mixér. Stačí do něj hodit různé ingredience, jako například avokádo, rajčata a medvědí česnek, a vytvořit rychlou a zdravou pomazánku, nebo rozmixovat hummus z cizrny a tahini – doplníte nakrájenou zeleninou, krekry nebo pitou a hned máte lehký výživný oběd plný rozmanitých chutí, zdravý, levný a zábavný zároveň!

Snídaně k obědu

Pro mnoho z nás je oběd nejdůležitějším jídlem dne, ale vzhledem k hektickému životnímu stylu si ne vždy můžeme vůbec užít v klidu celé jídlo. Radši, než abyste velký oběd v rychlosti zhltli a čelili trávicím problémům odpoledne, vyberte si lehčí verzi.

Pokud máte rádi sladkou snídani, vyzkoušejte k obědu třeba jogurtovou misku s ovesnými vločkami, oříšky a ovocem. Pokud vaše chuť směřuje k slanému, můžete si vzít s sebou sýrové sendviče, quinoový salát nebo rajčatový toast.

S trochou kreativity a plánování můžete být vždy dobře najedeni i s omezeným časovým rozvrhem. Doufáme, že vás tento článek inspiroval ke zkoušení nových a snadnějších způsobů přípravy chutného oběda!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here