Restaurace Ithaa: Perla na dně oceánu

0
970

Pokud tedy někdy budete trávit dovolenou v luxusním maledivském letovisku Conrad Maldives Rangali Island, nezapomeňte si s dostatečným předstihem rezervovat stůl v jedinečné restauraci s poetickým názvem Ithaa. Toto jméno zajisté nebylo vybráno náhodou. V místním jazyce Ithaa znamená perla a perlou tato restaurace bezpochyby je – ať už perlou mezi ostatními restauracemi, perlou ležící na dně oceánu, nebo perlou, která neustále láká milovníky nevšedních gurmánských zážitků stejně jako perly lákají jejich lovce.

Cesta do první podvodní restaurace na světě je jednoduchá. Ithaa leží nedaleko ostrova Rangalifinolhu, ze kterého přejdete po molu až k samotnému vstupu do útrob Indického oceánu. Na tomto místě vás bude čekat uvítací drink a poté už se po točitém schodišti vydáte vstříc mořskému světu. Po pětimetrovém sestupu se ocitnete uprostřed skleněného tunelu, kolem něhož se prohánějí hejna nejrůznějších ryb. „Použili jsme technologii akvárií, abychom stolujícím poskytli bezprostřední kontakt s podivuhodným podmořským prostředím,“ tvrdí manažer letoviska Carsten Schieck. „Naši hosté byli vždy unešeni barevností, průzračností a krásou maledivského podmořského světa, a proto jsme uvítali nápad vybudovat restauraci, kde si hosté mohou užít skvělé jídlo i překrásný výhled. Dokonce aniž by si namočili boty.“

Díky svým rozměrům, které jsou jen 5 krát 9 metru, a kapacitě pouhých 14 hostů Ithaa vytváří jedinečnou intimní atmosféru. Stejně tak jedinečné by mělo být i menu. Restaurace nabízí pochoutky současné maledivské kuchyně, což znamená tradiční recepty s tamějším kořením, ovšem s nádechem vlivů západního světa. To vytváří dokonalou souhru chutí a výtečné dobroty, které můžete najít pouze v nejlepších světových restauracích. Pozadu však nezůstává ani nápojový lístek, jenž láká na vína vyhlášené francouzské značky Louis Roederer. Ceny obědů se pohybují mezi 120 a 150 dolary (2000 až 2500 kč) a na večeři si připravte o sto dolarů víc.

Projekt Ithaa byl ovšem daleko dražší a nevyšel na méně peněz než 5 milionů dolarů. Už samotný návrh totiž musel brát v úvahu všechny možné kombinace zatížení, jako je příliv a odliv, proměnlivost vln, a dokonce i stoupající hladina způsobená globálním oteplováním. Koncept navrhla novozélandská společnost MJ Murphy Ltd a tunel byl, za pomoci materiálů dovezených ze Spojených Států, vybudován v Singapuru a následně přepraven na Maledivy. Stejný tunel byl mimochodem navržen i pro Národní vědecké centrum v Kuala Lumpur.

Samotnému potopení restaurace na dno 19. listopadu 2004 asistovali profesionální potápěči, domorodci, a dokonce i filmový štáb. Za pomoci několika tun písku vše proběhlo jak mělo a Ithaa byla uchycena do čtyř ocelových tyčí zavrtaných do dna. Všichni zúčastnění zajisté provedli skvělý výkon. O měsíc později restauraci postihlo to, čemu se říká křest ohněm a s čím projektanti skutečně nemohli počítat. Vlna tsunami, která po sobě všude nechávala pouze spoušť a obrovské ztráty, však na své cestě směrem k ostrově Rangalifinolhu ztratila svou sílu, a Ithau už nijak zřetelně nezasáhla.

V dubnu následujícího roku tedy byla Ithaa s velkou slávou otevřena a od té doby se těší velké pozornosti světových gurmánů i milovníků podmořského dna. Pokud tento zážitek láká i vás, neváhejte dlouho a rezervujte si stůl. Pořadník je totiž dlouhý a předpokládaná životnost restaurace je pouze 20 let.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here