El Bulli: Jednoduše nejlepší restaurant světa

2
1343
Označit cokoliv za nejlepší ve svém oboru je v dnešní době přinejmenším diskutabilní. Pojďme se však podívat na zoubek tomu, proč to v případě El Bulli platí a řekněme si na úvod pár čísel. O rezervaci žádá každoročně přes 1 800 000 lidí. Vstoupit se podaří jen osmi tisícům šťastlivců! Každý den je přítomno 55 hostů o které se stará 55členný personál připravující jídlo pouze 5 měsíců v roce.
 Jak víme, za vším máme hledat ženu. V našem případě se jmenuje Markéta a je Češka. Provdala se za Španěla, našli si malou zátoku v Katalánii a roku 1961 založili restauraci, kterou pojmenovali po svých francouzských buldocích. Ovšem přestože je z naší krásné země, tento článek není o ní. Dámy a pánové, seznamte se s legendou – v roce 1983 nastoupil do kuchyně tehdy neznámý Ferran Adria, který změnil celý kulinářský svět. Dnes je zařazen mezi 100 nejkreativnějších lidí planety jako jediný Španěl a jediný šéfkuchař. Jaké je jeho tajemství?
 Zlomový okamžik přišel, když slyšel větu: „Není složité být tvůrčí, stačí pouze nedělat to, co ostatní.“ Od té doby uběhlo mnoho času, a čeho jsme se mimo jiné dočkali? Vaření v kapalném dusíku, příprava jídel ve vakuu nebo v centrifuze… Říkáte si, že jsem spletl název článku s jiným – o kuchařích, kteří se zbláznili? Ani omylem! Nejde tu o kombinace zdánlivě odlišných příchutí stvořené pouhým bezcílným pokusem. Ferrano povýšil gastronomické umění na vědu a sám o sobě tvrdí, že je stejným dílem kuchař jako vědec. A právě vědecká práce mu zabírá zbylých 7 měsíců, kdy se v El Bulli nevaří…
 Jeho pětičlenný výzkumný tým zahrnuje mimo jiné i průmyslového designéra a chemika. Proč? Z prostého důvodu – Ferrano zkoumá jídlo jako celek a ví, že při gurmánském požitku hraje roli víc než pouze chuť, ale i hmat, kontrast, teplota, vůně, barvy, tvary… Celých 7 měsíců je ve své dílně obklopený stovkami možných chutí, vůní a dalších vjemů a kombinuje, vymýšlí a vynalézá nové menu, které znovu a znovu šokuje každého návštěvníka. Chcete se mu podívat pod ruce a objevit jeho fígle? Rád vám dá možnost! Každé dva roky vydává obsáhlou kuchařku, kde popisuje svůj postup přípravy každé delikatesy. Kniha za víc jak 5 000 Kč je plná krásných obrázků a díky tomu, že prakticky neustále odkazuje na dřívější i budoucí recepty, myšlenky a technologie je známá především tím, že se podle ní nedá vařit.
 Při příchodu do restaurace minete prosklené okno do kuchyně, která je větší než samotné místo pro hosty, září nerezovou ocelí a designem připomíná lodě že Star Treku. Všude panuje absolutní pořádek a klid, ve vzduchu cítíte zvláštní atmosféru, která vám říká, že se děje něco výjimečného. A to se opravdu děje… Za večer ochutnáte 30 až 40 specialit, u každé dostanete její odborný popis, abyste vůbec věděli co jíte, a radu jak ji máte správně konzumovat. Pro každé jídlo je také odlišný design nádobí a příborů.
Na jídelním lístku čtete: topinka ze sýra plněná vanilkovou zmrzlinou, kaviár z jablečných kuliček, vepřové s medem, pistácie v trojobalu z jogurtu, karamelu a kari, zmrzlina s česnekem, popcorn rozplývající se v ústech v minutě kdy se dotkne jazyka. Emoce si s vámi zahrávají jako s loutkou. Pohlédnete na to, co vám přinesli a jste okouzleni celkovým designem, zmateni tím, co vidíte a v mysli se snažíte odhadnout co vlastně budete jíst. Poté se dostaví překvapení, až vložíte sousto do úst – mozek odmítá připustit tuto kombinaci chuťových, hmatových, zrakových, čichových a někdy i sluchových vjemů. Nakonec vítězíte nad logikou, na tváři se vám rozplývá blažený úsměv a vychutnáváte nejlahodnější delikatesu světa.
Přemýšlíte kolik asi za výlet do labužníkových snů zaplatíte? Menu stojí bez nápojů a vína kolem 4000 Kč. Že jsem zapomněl jednu nulu na konci? Nezapomněl. To nejlepší nakonec, jak říká sám Ferran: „Nevidím důvod, proč by si člověk nemohl užít slušného jídla za přiměřenou cenu.“ Nezbývá než popřát hodně štěstí při shánění rezervace.

2 KOMENTÁŘE

  1. Lidi nevi co vymyslet, i kdyz si myslim ze zrovna v tomhle oboru se absolutne neda urcit, ktera restaurace nebo kuchar je nejlepsi. Kazdy totiz vari odlisne typy jidel, a tahle restaurace je proste chemicka laborator,, jinak videa dobre:-D, kdyz jsem chodil do skoly tak jsme si delali v laboratori pomoci kapalneho dusiku citronovou ledovou trist z finske vodky:-D

  2. V EL Bulli jsem byla pred necelym pul rokem a musim rict, ze je to velice zajimava, inspirativni kuchyne s celou radou doplnku o kterych jsem ani nevedela :). Docela me potesilo, ze i v Cechach jsem nalezla spanelskou cavu, ktera me tam dostala. Doporucuji ceskem netu delikatesy-online. Dokonce mi tam rikali,ze maji kolem 25 vyrobku, ktere Farran Adria pouziva ve sve svatyni :). Nechte si chutnat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here