Blogerka Kateřina Kuranova: Když člověk chce, tak to jde!

1
78

Kateřina Kuranova, česká blogerka, kterou nepotkáme jinak než s úsměvem na rtech, vydala kuchařku, v soutěži Blogerka roku a Food blog roku se objevuje v TOP10 již od roku 2014, na instagramu přes 42 000 lidí sleduje její kouzelné fotky jídel i fotky z cest a soukromého života… Žije svůj dreamlife?

Co Tě inspirovalo k založení blogu? A proč primárně o jídle?

Vždy jsem ráda hostila své přátelé. Každá návštěva odcházela s větou, že chtějí recept na to a tamto. Tak jsem jim ho vždy ručně sepisovala. Po určité době jsem si řekla, že bude jednodušší, když recepty sepíši někam na web a budu rozesílat pouze odkazy. A tak jsem udělala! Založila jsem stránku s koncovkou blog.cz, která byla zdarma. V té době jsem vůbec nevěděla, že nějaké blogování existuje. Zjistila jsem to až ve chvíli, když se mi na stránce začala zvyšovat návštěvnost, začali mi psát cizí lidé… a nakonec jsem byla nominována do soutěže Blogerka roku, kde jsem se po 7 měsících tohoto „neblogování“ umístila na šestém místě. Poté jsem se rozhodla začít opravdu blogovat, koupila doménu a začala se prohlašovat za blogerku.

Z Tvých fotek i receptů je vidět, že nebereš jídlo a vaření jen jako nutnost k přežití, ale jako radost a vášeň. Bylo to tak vždy?

Nebylo. Vždy mě bavilo trávit čas v kuchyni, ale nikdy jsem pro to neměla podmínky. Doma se vařila klasika, kterou měl každý rád, ale na inovace nebyl prostor. Ten jsem získala až ve vztahu s manželem. Manžel je dokonalý strávník, není vybíravý a umí pochválit. Po jeho boku jsem zjišťovala, že nemusím zůstat jen u pečení bábovky, že mohu dát prostor rozvoji chuti a nápadům.

Co považuješ za (svou) největší inovaci v kuchyni/jídle?

Pokaždé to je něco jiného. Hodně mě ovlivňuje cestování a poznávaní nových chutí, ale řídím se hlavně tím, co nabízí česká příroda. Když narazím na nějakou novou surovinu, hned o ní hledám informace a zapojuji své chutě, abych ji mohla do něčeho zakomponovat a ukázat světu, že nemusíme jíst stále to stejné dokola, ale máme i jiné možnosti.

Co pro Tebe znamená: „dobré jídlo“, co si pod tímto pojmem představíš, co musí splňovat?

Jídlo, které něco dá mému tělu a polechtá mé chuťové buňky. Většinou je to něco lehkého, svěžího, kde vyniká chuť dané suroviny.

Co si myslíš o vlivu stravy na zdravotní stav a psychiku?

Když si člověk najde směr, který mu vyhovuje a kterému věří, tak si myslím, že to může hodně pomoci. Znám spoustu lidí, kterým vyhraněný směr stravování pomohl. Jak při léčení psychické stránky, tak v udržení vysněné postavy a posílení zdraví.

„ Nejlepší je obklopovat se lidmi, kteří nám vždy vykouzlí úsměv na tváři a podpoří ve chvíli, kdy to potřebujeme.
Takové ty vysavače jsem ze svého života vyškrtla nebo s nimi omezila styk.

Jak si udržuješ dobrou náladu? Máš nějaké oblíbené jídlo a smoothie na zahnání depky?

Když to vezmu po stránce jídla, tak je pro mě důležité jíst to, co dělá dobře mému tělu a není mi po tom těžko. Pak se na jídlo těším a vlastně celý den mohu ochutnávat po menších porcích. Když to vezmu celkově, tak si myslím, že nejlepší je obklopovat se lidmi, kteří nám vždy vykouzlí úsměv na tváři a podpoří ve chvíli, kdy to potřebujeme. Takové ty vysavače jsem ze svého života vyškrtla nebo s nimi omezila styk. Zdá se to možná sobecké, ale je mi díky tomu skvěle. Smoothie bych volila určitě nějaké barevné. Miluji jahodové, malinové nebo borůvkové. Ta barva mě nikdy neomrzí. Nejvíc ale asi miluji kombinaci pomeranče, banánu a jahod.

Co pokládáš za největší hřích gastronomie, který bys nejraději ze světa zcela odstranila nebo zakázala? Je něco takového?

Jasně, pizza Hawai a kuřecí plátek s broskví a sýrem. I když pizzu Hawai můj manžel miluje, je jeho nejoblíbenější. Je to náš desetiletý boj, u kterého se škádlíme a já vždy říkám, že by měli vydat zákon se zákazem výroby a prodeje. (Smích)

Figuruješ v blogosféře víc jak 4 roky, jaké zkušenosti a poznatky Ti to přineslo?

To by vydalo na celou knihu… Ale především mi to dodalo sebevědomí v plnění snů a také v tom, abych se nebála za nimi jít. Přineslo mi to spoustu přátel, zážitků a kontaktů, za které jsem a i v budoucnu budu opravdu ráda. Díky blogu jsem se dostala na místa a mezi lidi, kam bych se nikdy nedostala. Je to ale vše díky čtenářům, protože nemít je, tak nemám úžasnou podporu a tohle nikdy nemám. Čtenáři dělají blog blogem a blogerku blogerkou.

Máš blog a youtube kanál jako koníček, anebo se tím i živíš – dá se tím uživit?

Mám to jako koníček, který mě živí, dá se tím uživit. Je to ale full time koníček, kdy člověk vymýšlí, vaří, fotí, sepisuje a upravuje fotky každou volnou chvilku, kterou má. S dítětem je jich opravdu málo, proto sedím u počítače běžně do půlnoci místo toho, abych šla spát a nabrala síly na další „mama den“. Ale natolik mě to baví a naplňuje, že to neberu jako práci, ale jako koníček.

Na blogu píšeš nejen o jídle, vaření, restauracích, cestování, ale také nově o mateřství, kde píšeš velice otevřeně o svých zkušenostech a pocitech. Nebála ses „jít s kůží na trh“?

Bála a bojím, ale za vším, co tam píši, si stojím a jsem ráda, že díky mému blogu mohu ukázat lidem, že určité věci se dějí a nemusí se cítit špatně, pokud prožívají něco stejného či podobného. Občas se veřejně řeší zbytečné věci, ale na ty důležité, které mohou podpořit a pomoci jiným lidem, se často zapomíná.

Jak zvládáš ustát nátlak „haterů“ a konkurence?

Nikdy na hatery nejsem a nebudu připravená, ale to jen z toho důvodu, že díky anonymitě jsou často sprostí a útoční. Člověka, který slušně vyjádří svůj názor, který nesouhlasí s tím mým, neberu jako hatera, ale jako čtenáře s odlišným názorem. A i za ty jsem ráda. Konkurenci vůbec neřeším. Ne ve smyslu, že bych se o ostatní blogery nezajímala, ba naopak. S plno blogery jsme dobří přátelé, často se vídáme. U blogera je důležité být osobitý a sám sebou. Jen tak bude člověk zajímavý pro čtenáře a udrží si jejich podporu a sledovanost.

„Když bude člověk dobře vyživený a bude se kvalitně stravovat, bude odvádět i kvalitní práci.“

V roce 2016 Ti vyšla knížka České Smoothie – kuchařka s duší. Co Tě k tomu vedlo a proč zrovna smoothie?

Nikdy v životě jsem si nemyslela, že vydám knihu. Nešla jsem tomu naproti, avšak musím přiznat, že jsem si daný nápad často promítala v hlavě, ale spíše s pocitem, že je to ten druh snu, který se nikdy neplní. Pak mi napsala editorka z nakladatelství, že chtějí vydat knihu o smoothie a vybrali si mě, tak jsem byla připravená, sepsala nápad, který jsem v hlavě nosila a nikomu se nesvěřila. Trvalo to přesně rok a kniha byla na světě. A proč smoothie? Když jsem pracovala v jedné firmě, měli tam úžasný přístup. Říkali, že když bude člověk dobře vyživený a bude se kvalitně stravovat, bude odvádět i kvalitní práci. Pozvali k nám tým výživových poradců, kteří nás v tomto oboru vzdělávali a navedli nás na vlnu smoothie, které jsem do té doby neznala. Smoothie mi hodně pomohlo. Shodila jsem přebytečná kila, najela na zdravý životní styl a totálně mu propadla. Na blogu a Instagramu jsem se o své recepty a zkušenosti dělila a rozšiřovala povědomí o tomto nápoji. Takže smoothie kuchařka byla jasná volba!

S manželem tvoříte šťastný pár už přes deset let, narodil se vám krásný chlapeček, podporuje Tě i v práci… Máš nějaký recept na šťastné manželství?

Myslím, že základem kvalitního vztahu je přátelský vztah. Dva lidé si musí rozumět jako dvě nejlepší kamarádky, kterým nikdy nedochází témata. To je pro mě důležité. Díky tomu proklábosíme každičkou společnou chvilku a nestačíme se nudit. Samozřejmě je tam i spousta dalších věcí, které partneři musí mít… jako třeba důvěra, tolerance a podpora.

Co by měl podle Tebe člověk udělat, aby uspěl v tom, co ho skutečně baví a naplňuje?

Měl by si najít někoho, kdo ho motivuje a nakopne, aby udělal první krok. Pak už jen jít za svými sny a neposlouchat ty, kteří mu tu cestu chtějí zkazit či znepříjemnit. Kolikrát je cesta trnitá, ale když člověk dojde do vysněného cíle, tak to stojí za to a většinou ho to motivuje jít ještě o další vysněný kus dál.

„Našla jsem se ve chvíli, kdy jsem dokázala světu ukázat, kdo opravdu jsem, nestyděla se za to a zbytečně se nepodceňovala.“

Jaká je nejlepší rada, kterou jsi v životě dostala?

Buď sama sebou! Dlouhou dobu jsem se totiž hledala a našla jsem se ve chvíli, kdy jsem dokázala světu ukázat, kdo opravdu jsem, nestyděla se za to a zbytečně se nepodceňovala.

Věnuješ se tomu, co Tě baví a co Ti jde, máš krásnou rodinu… Řekla bys, že žiješ svůj dreamlife nebo Ti něco k vysněnému životu ještě chybí?

Poslední puclík do naší životní skládačky zapadl ve chvíli, kdy se nám narodil Tobínek (syn). Do té doby byl můj život krásný, ale určité místo v srdci bylo prázdné. Nyní je vše jak má být a každý den děkuji a zároveň se modlím, aby to tak zůstalo.

Na co se Tví fanoušci mohou těšit, co chystáš?

Momentálně žiji dost spontánně, pluji životem a čekám, co přijde. Dost mi to vyhovuje, protože se za ničím neženu. Proto se nemohu podělit o konkrétní plány. Mohu ale slíbit, že stále zůstanu tou obyčejnou Kačí, která tu bude pro své čtenáře, bude si s nimi psát, řešit životní radosti i trable a hlavně jim ukazovat, že když člověk chce, tak to jde!

Děkujeme za rozhovor.

Co je SMOOTHIE
Výborná, rychlá a zdravá svačinka nebo snídaně. Hustý, dohladka (proto „smooth“) rozmixovaný drink především ze zeleniny a ovoce. Lze do něj přidat i jogurt, vločky, oříšky, chia semínka, med, koření… Dodá tělu energii, vitamíny a živiny, které jsou pro něj v hladké formě dobře vstřebatelné.

 

Kde Kačí můžete sledovat, najít chutné recepty, inspiraci nebo se o ní dozvědět více?
Blog: WWW.SMOOTHCOOKING.CZ
Instagram: smoothandcooking
Facebook: Smooth&cooking
Kuchařka: České smoothie – Kuchařka s duší

1 komentář

  1. Dobrý den,

    Když bude člověk dobře vyživený a bude se kvalitně stravovat, bude odvádět i kvalitní práci – tak má energii na to, aby ji mohl odvádět, ale to samo o sobě nestačí, je to takový mírný základ. Sám preferuji kvalitní stravování avšak kvalita produkované práci visí i na mnoho jiných věcech, mírně nesouhlasím, jinak holčina šikovná.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here