Žebříček 10 superpotravin: Kvalita a přijatelná cena

0
3216

V dnešní době máme nepřeberné množství potravin, které můžeme dnes a denně konzumovat. Ovšem kvalita je poněkud diskutabilní. Ovoce a zelenina za dob našich babiček se nedá srovnat s dnešní kvalitou potravin… Přesto vědci našli a sestavili žebříček 10 superpotravin, které skýtají mnohé benefity!

superpotravin
Ilustrační foto
TOP 10 superpotravin dbá o kvalitu i cenu

Počet populace stoupá a neustále přibývající množství hladových krků si žádá pěstovat stále více plodin a chovat více zvířat. Zemědělský průmysl se snaží vyprodukovat co největší množství potravin za minimum nákladů. Bohužel v některých případech to odnáší právě zmiňovaná kvalita.

Nebudeme-li brát potaz širokou škálu různých druhů „diet“ jako jsou alergie na různé druhy potravin (lepek, laktóza, ořechy…), vybíravost v jídle, veganství, vegetariánství, flexitariánství a podobně, můžeme se podívat na žebříček sestavený podle amerických vědců nejzdravějších potravin pro lidský organismus, takzvaných superpotravin.

Voda

Tým 14 odborníků umístil na první místo superpotravin obyčejnou, čistou, pitnou vodu. Neměli bychom podceňovat pitný režim a kouzlo vody, která je pro náš organismus nejpřirozenější. Bez ní by nemohly v našem těle probíhat klíčové procesy. V závislosti na věku člověka, jeho zdravotním stavu a stravovacích zvyklostí, se může procento vody v těle lišit, ale pohybuje se v rozmezí mezi 50 až 70 %. Pomáhá nejen kloubům, svalům, krevnímu oběhu, termoregulační schopnosti, pleti, ale může také pomoci i hubnout. Voda navíc udržuje i bystrou paměť!

Jahody

Na druhém místě žebříčku jsou čerstvé jahody. Obsahují vitamín C, jsou bohaté na vlákninu a zároveň obsahují spoustu vody, což je ideální kombinace zejména pro naše střeva. Sacharidy v jahodách jsou mnohem příznivější pro hubnutí než cukry ve slazených potravinách. Konzumací jahod navíc chráníte žaludek a jsou výborné na léčbu žaludečních vředů.

Borůvky

Jako další se umístilo opět ovoce, konkrétně borůvky. Borůvky v sobě mají nejvíce antioxidantů ze všech ovocných plodů. Pomáhají snižovat cholesterol, riziko cukrovky, zpomalují proces stárnutí a v neposlední řadě zlepšují i motoriku. V lidové medicíně se borůvky využívaly například při žaludečních potížích. V neposlední řadě podporují srdce, zlepšují funkci mozku a prospívají očím.

Mandle

Na takzvaném bramborovém místě jsou mandle. Fungují jako vynikající prevence před srdečními chorobami, jejichž riziko sníží až o 30 %. Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Ovšem s mandlemi to nepřehánějte kvůli velkému množství kalorií, 23 kusů se uvádí jako maximální denní doporučená dávka!

Třešně

Třešně pomáhají rychle usnout. Obsahují vitamíny A a C. Jsou dobré i na regeneraci po fyzické zátěži, posilují srdce a díky draslíku i odvodňují.

Ostružiny a maliny

Šesté je opět ovoce, tentokrát to jsou ostružiny a maliny. Ostružinami a malinami posílíte svoji paměť. Jsou rovněž zdrojem vlákniny, vitaminu C a antioxidantů. Pomáhají při léčbě některých druhů rakoviny.

Pomeranče

Tento citrusový plod je vhodný na imunitu a také na hojení ran. Podobně jako grepy jsou pomeranče zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a vitaminu C. Dnes už víme, že také kromě vitaminu C pomeranče obsahují téměř 170 fytochemikálií, které umocňují a doplňují jeho působení v organismu.

Rajčata

Na osmém místě žebříčku superpotravin jsou rajčata, která pomáhají v boji s rakovinou, protože obsahují látku lykopen, která právě při léčbě rakovin pomáhá. Nejvíce pomáhají při rakovině prostaty, plic a žaludku.

Pistácie

Sice se trochu potrápíte s jejich rozlousknutím, ovšem jejich konzumací budete lépe zvládat stres. Mimo jiné jsou pistácie bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamin B6, thiamin, měď či fosfor.

Jablka

Jablka přiřadili vědci na desáté místo proto, že snižují cholesterol v krvi a také obsahují látky, které přispívají při léčení respiračních onemocnění.

Helena Náprstková

Inspirace: ceskaordinace.cz, kouzlozdravi.cz

Jaká dobrota ze superpotravin vám nejvíce chutná a má čestné místo ve vašem jídelníčku?

 

Čtěte také: Úžasní léčitelé, na které dnes již zapomínáme

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here