5 tipů, jak se zdravě stravovat i o Vánocích?!

0
1768

Sníte o tom, že letošní vánoce si budete užívat dobrého jídla, klidu, pohody a pohádek ve skvělé společnosti? Tak přestaňte snít a zařiďte si přesně takové vánoce, o kterých sníte. Zakažte si stres a zbyteční nervování před svátky. Je zbytečné říkat, že jsou tyto křesťanské svátky právě časem, kdy se má člověk uklidnit, minimálně by měl zvolnit a setkat se s lidmi, které má rád. Pokud se vám toto nedaří po zbytek celého roku, měli byste si takové zařídit právě tyto vánoce. christmas-table-1909797_1280

A jak si je užít v klidu, zdraví a bez strachu z toho, že zase přiberete? Vsaďte na zdravější varianty těžkých, tučných a přeslazených tradičních pokrmů. Slýcháte často věty typu, co by to bylo za vánoce bez pořádně mastné ryby, tučného salátu, kterého si několikrát přidáme a sladké hory cukroví, která musí být nutně pečená spolu s Herou a bílou moukou?

Pak je načase si vytvořit vlastní představu o dobrém a lehce stravitelném jídle. Pokud se vám nechce listovat ve stozích receptů a shánět různé recepty po internetu, nechte se inspirovat na jedné stránce našeho webu. Vybrali jsme pro vaše vánoce nejrůznější recepty pro štědrovečerní hostinu, sváteční pohoštění a poklidné sledování pohádek.

Ukliďte si kuchyňskou plochu, pusťte si koledy nebo vánoční písničky a zapalte si sladce vonící aromalampu. Jdeme na zdravé kuchtění, ze kterého vám u rozbalování dárků nebude zle, na půlnoční se nebudete kroutit kvůli křečím a na nový rok se nebudete stresovat shazováním přebytečných kil.

Lehký salát, kterého se nepřejíte

Bramborový salát je obecně těžké jídlo, a pokud se celý štědrý den snažíte dostát tradici, že když se postíte, uvidíte zlaté prasátko, bude vám jisto jistě po náloži salátu zle. Stažený žaludek se večer dočká takového šoku, ze kterého se bude vzpamatovávat až po svátcích. Zkuste si salátové suroviny trochu obměnit a místo majonézy můžete přidat řecký jogurt s trochou olivového oleje a dijonské hořčice. Protože se salát většinou podává k rybě, nemusíte do něho dávat ani kostičky salámu či šunky, už tak bude dost vydatný.

Kapr svěží i po zpracování

Znáte ty mastné a tučné ryby, které jsou mnohdy tučné samy o sobě a připravené na oleji si skvěle padnou s těžkým salátem do noty? Jistě ano, vyzkoušejte proto letos malinkou obměnu v jejich přípravě. Zkuste si je osmahnout na pánvi bez oleje na pečicím papíře. Žaludek vám za to jistě poděkuje a nestrachujte se, pokud máte spojené svátky s tím, že si dovolíte i nezdravé pokrmy, doba návštěv vám takové přání jistě splní.

Kouzlo nepečeného cukroví

Pokud jste za celou dobu nestihli upéct cukroví a do Štědrého dne zbývá pár dnů, vsaďte na raw cukroví a jednoduché kuličky. Fantazii se meze nekladou a takové cukroví můžete vyrobit v podstatě z různých oříšků, kakaa, kokosového oleje či medu. Přidávat můžete kokos, různá aromata, sirupy a sušené ovoce. Z takto zdravého cukroví vám špatně nebude a nemusíte mít ani plnou hlavou výčitek. Raw kuličky ocení i hosté, kteří se každoročně těší na to tradiční linecké, perníčky a ořechy. Ve vašem zdravém uvidí veselou obměnu.

Chlebíčky nejsou povinnost

Máte pocit, že pokud se stůl před návštěvou neprohýbá pod talíři chlebíčků a jednohubek, je něco špatně a hospodyňka selhala? Tak si takové myšlenky vyhoďte z hlavy a nachystejte letos trochu jiné pohoštění. Nakrájejte si tmavou křupavou bagetu na kousky, namažte je čerstvou ricottou a ozdobte rukolou, citronem a plátkem uzeného lososa. Vedle si můžete nakrájet zeleninu, připravit olivy a různé druhy sýrů. Suroviny poté napíchejte na přeskáčku na párátka a originální chuťovky jsou hotové. Můžete vyzkoušet i tatarák z červené řepy, který spolu s česnekem, cibulkou a kořením namažete na teplé plátky celozrnného chleba. Navrch nasypte snítky petržele a můžete podávat.

Pamatujte, že vánoce jsou svátky pohody, odpočinku a rozjímání v kruhu těch nejmilejších přátel a rodiny. Jsou o vzájemném naslouchání, odpuštění, radosti a veselých historkách. Prim tu nehraje jen jídlo, to si vychutnejte ale s mírou. Pokud možno, tak ve zdravější formě. Přejeme dobrou chuť.

© Barbora Mikysková

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here