Pokud jste ještě nevyzkoušeli netradiční jarní recepty, kterými nastartujete svůj den, měli byste to napravit. Porozhlédněte se okolo sebe. Ráno brzo svítá a vaše kroky provází ptačí zpěv od domovních dveří až na nejbližší zastávku. Lehký větřík vám cuchá vlasy a jarní paprsky kouzlí první opálení. Právě do takového rána se můžete posledních pár dní probouzet. Co vám ale chybí k dokonalému startu z postele? Ta pravá jarní snídaně, která vám dodá potřebné živiny, uspokojí ty nejmlsnější jazýčky a navíc vypadá tak božsky. Neodoláte. Po ochutnání první čerstvé maliny jahody nebo borůvky, zavřete oči a zasníte se. Ano, opět je tu období, kdy si ovoce budete dopřávat mnohem častěji. Trhat ho ze zahrádky, kupovat na farmářských trzích a rozmazlovat se jím.
Začneme fialovou duhou zdravé kaše, kterou si prostě a jednoduše zamilujete pro její výraznou a jedinečnou chuť. Podívejte se do mrazáku, zda vám z loňského léta nezbyly borůvky (nejlepší jsou ty kanadské sladké). Pokud ne, vydejte se na farmářské trhy a nějaké si pořiďte. Po základní tmavě modré surovině budete potřebovat čerstvé jarní fialky vonné. Hlavně ty divoké, rostoucí na louce nebo zahrádce. Rozhodně ne ty, co máte vy nebo vaši rodiče v květináčích na okně. Sladce vonící a půvabné violky najdete tam, kde byste je pravděpodobně ani nehledali. Rostou na velmi nehostinných místech. Často v příkopech, přikryté loňským listím, zahrabané pískem nebo větvemi. A co kvítky jabloně? Právě ty patří mezi jedny z těch jedlých. Krásně voní a na jaře jich jsou plné stromy. Tři priority bychom měli. Z čeho ještě kaše bude? Připravte si vanilkové sójové mléko, vanilkový extrakt, jemně mleté ovesné vločky, vše spolu povařte a pak stáhněte teplotu. Přidejte borůvky, trochu medu podle chuti a malinko soli. Hotovou kaši nalijte do mističky, poházejte čerstvými borůvkami, kvítky fialek a kvítky jabloně. Dobrou chuť!
Jaro je tady a s ním i svěže zelené smoothie
Aby byla změna, máme tu pro vás druhý recept. Tentokrát slaný. Těšte se na zelený mix salátů s vajíčkem a avokádem s chia semínky a dijonskou hořčicí. Takže co potřebujeme? Prostě vše, co jsme jmenovali. Do misky natrhejte vaše oblíbené listy salátů, rukolu, polníček, můžete přidat i čerstvé bylinky (kopr, bazalku, saturejku). Vše promíchejte s kapkou olivového oleje, osolte a jemně opepřete. Navrch posaďte uvařené vajíčko nahniličko, které rozkrojte. Přesně tak, aby tekutý žloutek vytekl a ozdobil lístky salátu. Žloutek jemně osolte nebo můžete přidat chilli. Vedle vajíčka nakrájejte najemno avokádo, které rozhodně osolte, posypte chia semínky a potřete dijonskou hořčicí. Čerstvé a pikantní pochutnání vás rozhodně probere z doznívajícího spánku.
Zlatavá snídaně jako jarní paprsky slunce
Právě takové jsou banánové lívanečky s kousky banánu, javorovým sirupem a pampeliškou. Aby se na vás na talíři smály nadýchané a péřové lívanečky, přidejte do rozmačkaného banánu a vajíčka špetku kypřícího prášku a trochu mléka a Cottage sýru. Vše rozmixujte a nalijte na pánev, kterou jemně potřete kokosovým olejem. Smažte je chvilku a naskládejte je na sebe na talíř. Vršek nadýchané věžičky ozdobte kousky banánu, polijte a jako třešničku přidejte čerstvé pampelišky z louky.
A fialová vlna pokračuje
Pro hektická rána a rychlé starty z domu do auta se bude hodit smoothie, které budete popíjet v koloně na semafor. Tentokrát se vykašlete na klasiku jahody a mléko a vyčarujte si pestrý a originální koktej. Rozmixujte ostružiny, vanilkové sójové mléko, med a jedlé šeříkové květy. Vše nalijte do přenosné lahve s brčkem. Pokud si koktejl budete vychutnávat v klidu a v teple domova, ozdobte sklenici čerstvými ostružinami a sedmikráskami.
© Barbora Mikysková