Představte si jídlo, které je neobyčejné. Jeho chuť si budete pamatovat ještě hodně dlouho, pohled na něj je přímo estetický zážitek. Co takhle pochutnat si na něčem výtečném ve výtečné restauraci?
Řeč je o nejluxusnějších, ale také nejdražších restauracích v České republice. K těmto patří například Allegro v hotelu Four Seasons, restaurace U Zlaté studně, dále Flambeé nebo z těch méně finančně náročných jako třeba podnik U modré kachničky. Všechny najdete v Praze a jejich návštěva skutečně stojí za to. Potkáte zde prosperující Čechy, bohaté cizince, ale i nejrůznější celebrity. Například Flambeé navštívily světové hvězdy jako je Tom Cruise, Nicole Kidman, Ornela Mutti či legendární Rolling Stones.
Tak na co byste měli chuť? Bude to kaviár z aljašského lososa, ocásky z tygřích krevet, terina z kachních jater či líčka z mořského ďasa? Pokud jste poněkud konzervativnější, nezoufejte. Najdete tu třeba i svíčkou nebo bramboračku. Čili obyčejná jídla, která jsou zde neobyčejná. Maso se velice pečlivě vybírá, obvykle se dováží z cizích zemí a peče se na nízkou teplotu třeba i čtyři hodiny. Zvěř, která se tu podává, měla za života dobré životní podmínky. To znamená, že měla velký výběh, zdravou stravu a nebyla krmená chemií. Jednoduše exkluzivní maso, to v běžném obchodě těžko dostanete. A právě zde se skrývá to tajemství, které dělá tyto restaurace tak výjimečné – originalita a kvalita. Jídla jsou tu převážně sezónní, protože je zcela nepřípustné, aby se maso zmrazovalo. Na jídelním lístku je pouze to, co se dá v určitém období zajistit čerstvé. Čili na zvěřinu si zajděte na podzim a v létě si objednejte třeba mořskou rybu. Co se týče nápojů, v zimě se pijí spíš těžší vína, naproti tomu v létě se můžete osvěžit šampaňským s čerstvou jahodou.
Buďte si jisti vstřícným vystupováním obsluhy. Číšníci se chovají uctivě, stále se usmívají, a pomohou vám s jakýmkoliv problémem. Prostě se vám věnují. Nepřítomný a otrávený výraz číšníků z běžných restaurací tady rozhodně nenajdete. Ostatně za sumu, co zde utratíte se k vám jednoduše musí chovat hezky. Pokud se jich zeptáte, odkud daný pokrm pochází, odkud je dovezeno maso, či jaký pijete ročník vína, bez váhání odpoví.
A jak to chodí v kuchyni? Každý z kuchařů má své vlastní kuchařské náčiní a každý z nich se specializuje na jinou činnost. To znamená, že jeden se věnuje pouze dezertům a cukroví, zatímco jiný plodům moře. Pokud se stane, že host nedojí, kuchař se ihned zajímá proč tomu tak je. Většina z nich se může pochlubit i několika prestižními oceněními z nejrůznějších i mezinárodních soutěží.
Interiéry působí luxusně, jsou sladěny barevně i stylově, sezení je pohodlné, výhled příjemný. Některé objekty jsou historické a většinou na výhodném a lukrativním místě. Povětšinou v centru Prahy blízko nejrůznějších historických památek.
A jak je to s cenami? Za běžné jídlo můžete zaplatit dva tisíce korun, dezert vás vyjde zhruba na tři sta, minerální voda na sto korun, za archivní víno zaplatíte i desetitisíce. Na vína se specializuje obzvlášť restaurace Flambeé, kde vám nabídnou až šest set druhů vín, u kterých není výjimkou cena ve výši 150 000 Kč. A to už je nějaký zážitek, pochutnat si na takovém skvostu. Taková příležitost se nenaskýtá každý den.
Je zde ovšem otázka, zdá vám to stojí za to, takovéhle výdaje. Pokud nejste gurmán, tak rozhodně ne. Pravdou je, že se dost často odbýváme různými nezdravostmi. Z nedostatku času nepohrdneme fast foodem a co se týče kultury jídla, také by neškodilo se trochu polepšit. Není nad to, když chcete udělat na někoho dojem, pozvat jej do restaurace. A samozřejmě pokud možno, tak do nějaké výjimečné. V případě, že vám na dané osobě opravdu záleží, dveře luxusních restaurací jsou vám pro tento účel přímo otevřeny.
vážení přátelé a přítelkyně, gratuluji Vám k vašemu rozhledu a skvělému výběru témat…je tO INSPIRUJÍCÍ…!!!
Byl by to docela dobrý souhrn, kdyby mi z něj nevyznívalo, že víno za 150k Kč musí být nutně to nejlepší. Každý přece ví, že u vín v této cenové kategorii není cena měřítkem kvality
Přeji příjemný den, v článku autorka zmiňuje cenové relace vín v restauraci Flambeé a také, že dát si takové víno je opravdový zážitek. O čemž málokdo z nás bude pochybovat. Samozřejmě s Vámi nemohu nesouhlasit, že kvalita vína a zejména subjektivní chuť a požitek nejsou určovány cenovou hladinou daného vína. Avšak znalci jistě budou souhlasit, že ceny vín nejsou nahodilé, ale naopak velmi přesně stanovovány na základě své kvality trhem. Myslím, že v závěrečném odstavci Vám autorka odpověděla již dopředu a nastínila svůj postoj nejen k drahým vínům. Stejně tak, pokud jste také četla náš článek o restauraci Flambeé, kde je zmiňováno, že se samozřejmě nejedná o restauraci, kam by člověk chodil každý den… Nicméně, povečeřet v takové restauraci je opravdovým zážitkem i prožitkem 🙂 Přeji Vám hezký den i mnoho nejen gurmánských zážitků! S pozdravem Tomáš, šéfredaktor