Namíchejte pro své hosty dobrou náladu!

1
938
Dáváte si záležet na interiéru vašeho domu či bytu? Pak i nabídka pohoštění pro případné hosty je určitě pečlivě vybraná, zvláště pak, vedete-li čilý společenský život. Přijímání návštěv, pořádání večírků, oslav a dýchánků všeho druhu, to mají všichni přátelé a známi rádi…
Co byste řekli tomu , kdybychom vás jednoduchou a zábavnou formou zasvětili do přípravy toho nejlepšího, co můžete svým hostům nabídnout? Naučíte se vládnou domácím barem, stanete se v očích svého okolí symbolem ideálního hostitele. Pokud vás neláká představa míchat všem přátelům omamné nápoje až do ranních hodin, můžete našeho kurzu luxusního pití využít se svým partnerem za dlouhých zimních večerů…
Souhlasíte? Tak v tom případě buďte vítání v barové škole dreamlife. Abychom vás hned na úvod nevystrašili množstvím termínů a pravidel, navrhujeme se na tu správnou barmankou vlnu naladit krátkým výletem do historie koktejlů. To proto, abyste pak u vašeho domácího baru mohli zasvěceně vyprávět, jak to všechno začalo:
Samotný vznik koktejlů je opředen mnoha legendami a mýty. Jeden z takových příběhů vypráví o tom, jak mexický král Axolotl VIII. válčil na začátku osmnáctého století s americkou armádou. Po několika krvavých bitvách se vůdci obou stran dohodli na příměří, a americký generál se vypravil stvrdit mír na dvůr mexického panovníka. Před tím, než byla mírová jednání zahájena, se pohostinný král Mexické říše zeptal, zda si přítomni dají něco k pití. Přítomní samozřejmě nápojem nepohrdli – a hned vzápětí krásná hnědooká dívka, jediná dcera krále, přinesla ve zlatých pohárech nápoj, z jehož aroma a chuti byli všichni přítomní nadšeni. Americký generál se ihned zajímal o to, kdo tento nápoj připravil a král mu svou čarokrásnou dceru představil. Jmenovala se Coctel. Američtí vojáci si jméno upravili, začali jí říkat Cocktail, a odtud pochází i označení pro tento lahodný nápoj…
Seriózní prameny vznik koktejlů řadí do roku 1806, kdy 13.května vyšla první oficiální definice oblíbeného pití: ,,Koktejl je stimulovaný likér, složený z různých druhů alkoholu, cukru vody a bitteru, hovorově nazývaný bitter sling.“ Největšímu rozmachu se míchané nápoje těšily na začátku minulého století, kdy v Americe vládla prohibice (jen tak pro osvěžení dějepisu, prohibice začala po schválení tzv. osmnáctého dodatku americkým kongresem 16.ledna 1919). A jelikož zakázané ovoce chutná nejlépe, Američané zákaz nerespektovali a vesele pili dál, z čehož se radoval především černý obchod. Vznikaly receptury nejrůznějších nápojů a rychle se šířily. Šířily se takovou rychlostí, že v roce 1929 existovalo plných sto dvacet koktejlů, které byly pokládány za klasické.
Máte před barmanským umem respekt? Ten je na místě. Ale když se už před sto lety míchalo sto dvacet klasických koktejlů, proč byste se vy nemohli naučit připravit svým blízkým alespoň pár základních dobrot ve vysokých sklenicích? Dotáhněte svou image do konce a čtěte dál – barmanská miniškola na www.dreamlife.cz začíná!

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here