Kopi Luwak: Více než jen nejdražší káva na světě

9
2320

Tento hojně rozšířený tvor se živí hmyzem, hlodavci, drobnými ptáky a tropickými plody. Avšak pouze na indonéských ostrovech Jáva, Sumatra a Sulawesi se z nepochopitelných důvodů živí také bobulemi kávovníku. Podle tamních domorodců si s naprostou přesností vybírá jen ty nejzralejší, které bez kousání pozře. Podstatnou zvláštností pro tuto kávu je pak fakt, že trávicí ústrojí ovíječe dokáže strávit jen slupku, a tak zrna samotná vyjdou z trávicího traktu neporušena.

A i přestože může původ této vynikající kávy působit nevábně, sběrači v pralesích celé dny pátrají po cibetčině trusu, z kterého vybírají kávová zrna. Ta se poté praží obvyklým způsobem. Jejich struktura se ovšem uvnitř trávicího traktu cibetky mění, zrno se stává křehčím, tvrdším a tmavším. Zrnka jsou nejprve důkladně očištěna a následně zpracována. Je nutné je osušit a odstranit další dvě vrstvy. Kávové zrno má totiž celkem čtyři obaly – je to vnější slupka, dřeň, pergamen a stříbrná slupka. První dvě jsou odstraněny již v těle cibetky během procesu trávení, třetí vrstva se odstraňuje před pražením a čtvrtá až během pražení. Odborníci se shodují, že v zrnech probíhá chemický proces v důsledku pronikání žaludečních šťáv a kyselin z cibetčina žaludku. I vědci z Ontaria se přiklánějí k tomuto názoru, že dochází k určitému druhu fermentace, která je způsobena enzymy a bakteriemi. Proteiny se rozpadají na aminokyseliny a malé molekuly, z kávy se vytrácí některé hořké látky a tím vzniká při pražení naprosto originální chuť.

Na trh tuto kávu uvedla poprvé rodina Widjajů z Jakarty na počátku 19. století. Darmawan Widjaja, jeden z potomků slavné rodiny, vzpomíná, jak ve 30. letech jeho rodina prodávala vzácná kávová zrna bohatým holandským úředníkům. Deset kilogramů také pravidelně dodávali čínskému obchodu, který působil v severní části Jakarty již od roku 1878.

Výrobci se pokoušeli odchovat cibetku pro velkovýrobu. To se ale nezdařilo. Cibetka se plody kávovníku v zajetí odmítla živit. Proto se vyrobí pouhých 250 – 400 kilogramů Kopi Luwak ročně! Od tohoto malého množství se naopak odvíjí velmi vysoká cena, která se pohybuje za hranicí 1000 dolarů (přibližně 17 tisíc korun) za kilogram kávy. Velké množství končí v Japonsku a USA, kde se jeden šálek prodává okolo 50 dolarů (cca 850 Kč).

A jak vlastně chutná tato netradiční káva? Její chuť mnozí popisují jako silně kořeněnou, ovšem s lehkou a příjemnou příchutí karamelu a čokolády, druzí přirovnávají chuť k likéru podobajícímu se divokému koření a pomerančové marmeládě s chutí rebarbory. Pravdu můžete posoudit sami. V současné době totiž lze již tuto netradiční kávu zakoupit i v České republice, cena se v naší zemi pohybuje okolo 2400 Kč za 100 gramů. A tak nezbývá než popřát klidný a ničím nerušený zážitek…

9 KOMENTÁŘE

  1. Ano, ano, přátelé dobré kávy, Kopi Luwak je možné ochutnat v restauraci Allegro v hotelu Four Seasons (šálek 600 Kč) nebo od jara 2008 v nové vinárně BRESTO ve Štěpánské 31, Praha 1 (šálek 249 Kč).
    V nabídce BRESTA jsou i další vynikající kávy, např. Blue Mountain nebo jejich vlastní značka BRESTO. Obě kávy v ceně do 100 Kč doporučuji. I anglický královský dvůr objednává Blue Mountain.

  2. Jen maličkost. Takové ty malé šelmičky jako například surikata, mangusta, fosa, cibetka … jsou šelmy cibetkovité … kunovité nebo chcete-li lasicovité jsou třeba jezevec nebo vydra, ale cibetka určitě ne….

  3. Dobrý pane Pangráci,

    děkujeme za upozornění. Zprávu jsme si ověřili a následně opravili.

    Jsem se srdečným pozdravem, Petr Štěpánek – Dreamlife.cz Executive

  4. dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali nevíte, od které firmy v ČR by se dala tato káva objednat, aby se jednalo o originál…Děkuji

  5. Chtěl jsem jen upozornit na naši prodejnu v Brně a Praze kde můžete cibetkovou kávu zakoupit…vzhledem k tomu že jsme dovozci exotických dřevin z Indonésie,je našim vedlejším dovozním artiklem i dovoz cibetkové kávy..www.solidbuy.cz a http://www.kopiluwak.cz

  6. To je zvláštní: v USA a Japonsku se 1 kg prodává za 17000 CZK a u nás 100 g stojí 240 CZK (= 1 kg = 24000 CZK). To by mě docela zajímalo, čím to… (i když je to takhle se vším – že by vysoká marže obchodníků?)

  7. Pravděpodobně nepoměr cen je dán mnoha faktory, v prvé řadě velikostí trhu a vyšší koupěschopností obyvatel v kombinaci s nižším zdaněním – i když toho si nejsem v případě Japonska jistý… Nemusí to nutně znamenat vyšší ziskuchtivost českých obchodníků, ale spíš potřebu vyšší marže, jelikož nemohou realizovat zisk z rozsahu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here