Jižní Francie: Nechte si rozmazlit své chuťové buňky

0
1723

Zdá se, že Francie našla ideální kompromis mezi požitkářským užíváním si a profesionalitou nabízených služeb. Pokud váš mlsný jazýček hledá zlatou střední cestu mezi jednoduchým, leč precizním severem a temperamentním kořeněným jihem, byla tato země stvořena pro vás.

Mezi oblíbené kratochvíle patří samozřejmě jídlo a všechny záležitosti k tomu náležící. Pokud se oprostíte od všech předsudků vytvořených americkými filmy, kde Francouze prezentují jako podivné “žabožrouty”, nabídnu vám pohled do té nejlepší kuchyně na světě – do francouzské. Její kouzlo nespočívá až tak v tradičních receptech, jako spíše ve způsobu vnímání stravování jako důležité součásti jejich životů.

Jídlo je událost, účelem není zaplnit žaludek co nejlevnějšími a co nejsytějšími potravinami, jak to mnohdy praktikujeme u nás, coby jeden z pozůstatků dob minulých. Na prvním místě je kvalita, pestrost i výraznost chutí a ohleduplnost k přírodě. Francouzské večeře jsou proslulé délkou trvání, a přitom jsou Francouzi jedním z nejštíhlejších národů.

V čem tkví tajemství? V kouzlu mnoha malých porcí, v nichž převažuje zelenina a tady na jihu navíc i plody moře. Díky své geografické poloze mají výborný přístup ke všem čerstvým a opravdu zralým potravinám. Navíc ví, jak s nimi nakládat. Zejména zelenině je věnovaná speciální péče, nestačí ji jenom nakrájet a posolit – s čímž se poměrně často setkáváme v našich krajích.

Oběd i večeře tak spíše připomínají jakousi ochutnávku rozličných chutí, která nabízí skvělou příležitost nad jídlem o jídle diskutovat. Ve Francii dokážou deset minut rozebírat texturu melounu. Zajímají se, odkud pochází to, co mají na talíři. Málem si zjišťují rodokmen ryby, kterou mají sníst. Neradi jí sami, jelikož jí dlouho diskutují a kochají se atmosférou hodnou nějakého slavnostního obřadu. Zvou tedy k této příležitosti k sobě domů často přátele i známé.

Všechno má svůj řád. Předkrm v podobě nejrozličnějším druhů nakládaných oliv, koktejlů z krevet, avokádových omáček z krabů či alespoň bio salátu z místního trhu je samozřejmostí. Stejně tak aperitiv, díky němuž je už tak příjemná atmosféra ještě uvolněnější. Navíc připraví vaše chuťové buňky na pořádné prožití všech chutí. Vřele doporučuji zejména Pastis – osvěžující alkoholický nápoj s příchutí anýzu.

Polévku zde na jihu nečekejte, na tu je moc teplo i večer. Tuto ztrátu vám však hravě vynahradí podávaný grilovaný losos či jehněčí steak doprovázený většinou tepelně upravenou zeleninou. Mezi jižanské favority patří výtečné Ratatouille či zapečená zelenina plněná pikantním mletým masem. Těmi nejdokonalejšími jednohubkami, které si můžete představit, jsou čerstvé krevety či šneci servírovaní povětšinou s nějakou omáčkou. Samozřejmě na stole nesmí chybět víno a bageta, jež slouží k vytírání zbytků na talíři. S křupavou chutí v ústech se tak připravíte na další chod. Navíc nepřijde ani kousek žádné výborné omáčky nazmar.

Rozmlsané chuťové buňky vám na závěr zklidní rozličné druhy sýru – od velmi výrazného Roquefortu podobnému Nivě, přes klasický Camembert, až po jemné ovčí a kozí přírodní sýry. Tento gurmánský maraton ještě nekončí, následuje dezert v podobě ovocného sorbetu, čokoládové pěny či lehkého zákusku.

Tomu všemu předchází koupě správných surovin, kde jinde než na místních bio trzích, kam se sjíždějí farmáři z celého okolí. Na bezmyšlenkovité házení obvyklých položek z nákupního seznamu do vozíku můžete zapomenout. Na místo toho se zde procházíte s proutěným košíkem, vyptáváte se prodavačů na potraviny, které nabízí. K čemu se hodí? Jakou mají strukturu? Jak byly vypěstované? Prodavači s úsměvem od ucha k uchu přívětivě odpovídají, sem tam přihodí nějaký žert nebo dárek do vaší tašky s nákupem. Mimo to vás vyzývají k ochutnání různých druhů nabízených produktů, ať se můžete správně rozhodnout. To je zde na denním pořádku. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že toto zde funguje bez výjimky. Jaký to je slastný pocit oprostit se od všech těch nepříjemných obřích supermarketů sponzorujících nekvalitní konzum. Snad se toho u nás taky jednou dočkáme.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here