Cesta kolem světa po nejlepších restauracích

0
993
Cestování a dobré jídlo zkrátka patří k sobě
Britský magazín Restaurant koncem dubna už posedmé zveřejnil žebříček 50 nejlepších restaurací na světě. Dobrý tip na výlet – cestování spojené s vynikajícím jídlem v sobě spojuje zážitky kulturní, estetické i smyslové. Jen se připravte se na to, že některé z nich letos asi nestihnete, rezervace se dělá i na více než rok dopředu. Tak příště…

Tři následující roky po sobě zůstává pořadí nejlepších tří nezměněno: El Bulli ve Španělsku, The Fat Duck v Anglii a Pierre Gagnaire ve Francii. Magazín zaznamenal skvělé výsledky mladých šéfkuchařů, jako jsou např. Andoni Luiz Aduriz (šéfkuchař resaturace Mudariz ve Španělsku), René Redzepi (šéfkuchař dánského podniku Noma) nebo Pascal Barbot (šéfkuchař pařížské restaurace L’Astrance), kteří každoročně v žebříčku poskočí o několik míst nahoru a nebezpečně se dotahují na vedoucí trojici.

V rozporu s převládajícím názorem na anglickou kuchyni se právě restaurace z téhle země umístily na předních příčkách. Podniky byly hodnoceny 700člennou porotou složenou ze světově uznávaných znalců gastronomie, šéfkuchařů a majitelů restaurací.

Nejlepší restaurace od roku 2002:
Rok 2008 : El Bulli, Španělsko
Rok 2007 : El Bulli, Španělsko
Rok 2006 : El Bulli, Španělsko
Rok 2005 : The Fat Duck, Velká Británie
Rok 2004 : The French Laundry, USA
Rok 2003 : The French Laundry, USA
Rok 2002 : El Bulli, Španělsko
Největší skokan v žebříčku: St John v Londýně (zlepšení o 18 míst)
Nejlepší nováček: Vendome na 34. místě
Země s nejvíce oceněními: Francie, 10 restaurací z 50

Stupně vítězů roku 2008

Zlatá: El Bulli, španělský experiment
Pomalu, ale jistě se stává gastronomickou legendou. El Bulli u města Rosas na Costa Brava má od roku 1982 ve svém čele šéfkuchaře Ferrana Adriu. 45letý Adria posunul hranice gastronomie na vědní obor: jeho jedinečné menu s 25 pokrmy nabízí jídla podle sezony. Můžete si mimo jiné objednat sorbet z bílého česneku a s mandlemi nebo quinoa (druh jihoamerických obilovin) s foie gras. Otevřeno mívá od dubna do října, ale neradujte se předčasně – místo je třeba si rezervovat více než rok dopředu. Šest měsíců v roce tráví tento kuchařský génius – experimentátor ve svém ateliéru v Barceloně, kde vymýšlí nové recepty. O El Bulli čtěte více zde…

Menu pořídíte od 165 euro.
Stříbro: The Fat Duck, anglická alchymie
Nedaleko Londýna, na anglickém venkově ve městě Bray, narazíte na druhou nejlepší restauraci na zeměkouli. Její šéf, Heston Blumenthal, narozený roku 1966 v Londýně, ji otevřel v roce 1995 v budově staré 450 let. I když počátky byly krušné, podnik brzy získal renomé, které bylo roku 2004 korunováno získáním tří hvězdiček v průvodci Michelin. Heston Blumenthal se vydal cestou molekulární gastronomie a získal pověst anglického gastronomického alchymisty. Proslulá je jeho porridge d’escargot (ovesná kaše se šneky). Kromě ní můžete ochutnat třeba lasagne s langustinami a lanýži, květákové carpaccio s čokoládovou omáčkou nebo slavnou zmrzlinu se strhujícím názvem „bacon and egg“.
Menu v podání Hestona Blumenthala přijde na 155 euro.
Bronz: Pierre Gagnaire, umělec gastronomie
Francouzská kuchyně dosáhla nevyššího umístění v žebříčku díky restauraci Pierra Gagnaira v pařížském Hôtel Balzac. Piere nezapře geny – narodil se roku 1955 v rodině majitelů restaurace v Saint-Etienne. Řemeslu se věnuje od svých 18 let. Jeho snaha a talent přináší své ovoce v podobě první michelinské hvězdičky. Dnes jich jeho restaurace v rue Balzac vlasní tři. Spolupracuje s vědcem Hervé Thisem, což obohacuje jeho gastronomické kreace o nečekaný rozměr. Pierre Gagnaire ale vnímá gastronomii především jako umění: „Mám potřebu vnášet poezii do talířů,“ vyznává se.
Umělecko-gastronomické menu à la Pierre Gagnaire: 260 euro.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here