Zahrádkářem za oknem, aneb vypěstujte si bylinky nedaleko linky

Letní paprsky pomalu začínají šimrat okenní tabule a vy byste si představovali, že za nimi budou vonět zdravé a čerstvé bylinky, skoro jako ze zahrádky. Nicméně, bydlení vám zahrádku nedovoluje a vy byste přesto rádi pěstovali vlastní byliny. Nic vám nebrání si upravit parapet k tomu, aby na nich držel velký truhlík s vybranými rostlinkami. Dnes vám prozradíme, jak vybrat ty správné sazenice a pozadu nezůstane ani péče o jejich vláhu a život.

Ideální by bylo, aby byly květinky po ruce

Takže pokud rádi vaříte, připravte si květináče nebo truhlíky přímo ne kuchyňské okno. Snem každého kuchaře je praktičnost a rychlost. Ve finále nemusíte obouvat boty a chodit daleko do zahrady, a natrhané bylinky složitě čistit. Stačí otevřít okno a jsou ve dřezu.

Nejen, že jsou zdravé a voňavé, ale mnohdy dokážou dochutit jídlo lépe než několik lžic soli a dodat mu právě tu správnou chuť. Když budete větrat, budou krásně vonět celým bytem a blahodárně tak působit na vaši mysl. Takže dost zoufání s neexistující zahradou a pusťte se do pěstování v truhlíku. Určitě budete rádi, když vám sazenice vydrží od nadcházejícího jara až do posledních teplých dnů podzimu. Čím déle, tím lépe.

Takže výběr je čistě na vás a vašich chutích

Ale jako správný kuchař či kuchařka, byste měli vědět, že základem bylinkového koutku je petrželka, pažitka a majoránka. Pro exotičtější a mlsnější jazýčky (a pro ty, kteří mají dvě kuchyňská okna) se hodí i bazalka, rozmarýn, tymián, kopr a na zklidnění máta a meduňka. Ještě jsme se nezmínili ani o podmínkách, ale ideální by bylo, kdyby bylo kuchyňské okno orientované na sluneční stranu, nejlépe jižní, kde budou mít bylinky dostatek světla a tepla. Díky sluníčku pak mají bylinky tu správnou vůni a chuť, o čemž se přesvědčíte sami, když si je budete pěstovat doma, nebo si je pořídíte v obchodě, kam patrně doputovaly z líhně pod umělým světlem.

Vláha, voda, kapky…

Říkejte si tomu, jak chcete, ale pokud vaše bylinky nebudou dostatečně zavlažovány, záhy se z nich stanou smutné, zvadlé a pomalu usychající větvičky. Jestliže jste si už vybrali sazeničky a ti z vás, kteří se rozhodli pro rychlejší pěstování a koupili si už celé sazenice, to budou mít snadnější. Pro vás, kdo si zakoupil sáčky se semínky je tu rada. Pořiďte si i kvalitní hlínu do truhlíků nebo květináčů. Lopatku, kolíček, ke kterému budete moci některé bylinky připevnit a malou konvičku.

Sázení, sázení….jednoduché to není

Pamatujte, že sazeničky potřebují sluníčko a světlo, proto jim dopřejte prostor. Při sázení je dávejte daleko od sebe a pořiďte si proto větší truhlík. Kdo má balkon, může truhlíky umístit nad sebe do závěsného systému. Když se sazenicím začne dařit, vy si vychytáte všechny mouchy, můžete se pustit do větších libůstek. Příště si zasejete například malá cherry rajčátka, ředkvičky nebo lesní jahůdky.

Nezapomeňte, že bylinky se nemají podceňovat. Využijete je do zdravých čajů, které vás osvěží, uklidní či probudí. Jídlo bude pod jejich ozdobou voňavější a lákavější. V neposlední řadě i chutnější. S jejich pomocí dokážete přichystat ze stejných surovin rozdílné pokrmy, takže všednost a jednoduchost bude ta tam.

© Barbora Mikysková


 

Tags: , , , , , , ,

O autorovi: Martin Olejník

 

 

Další články v kategorii Jídlo & Restaurace

 

Buď první a přidej komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 

 

 
 

Přihlašte se k newsletteru


poskytuje MailChimp!
 
 
 

Už také na Instagramu!

 
 

Doporučujeme