Ústřice: Chuťové pohárky, třeste se!

0
878

Šperkařství, hodinářství, ale i gastronomie ji oslavuje. Perly, které produkuje, jsou vrcholným symbolem krásy. Sám Hans Wilsdorf zase na podstatě její nedobytnosti vytvořil koncept hodinek, které nosí nejvíce lidí na celém světě. A co největší gurmáni světa? Ti se raději nevyjadřují, jelikož s plnými ústy ústřic se nemluví – potichu tedy oslavují nezaměnitelnou chuť.

Ústřice, mořský mlž vyskytující se zpočátku pouze na severovýchodním pobřeží Atlantiku. Nahlédneme-li do historie, zjistíme, že konzumace ústřic má mnohasetletou tradici. Již na stolech antických Římanů byste je mohli nalézt. Jelikož jim prudce zachutnaly, zbudovali nespočet jezírek a rybníků výlučně pro naplnění tímto druhem lastur s pokladem uvnitř. Jak časem její obliba rostla, bylo ve 40. a 50. letech minulého století pěstování přesunuto i do východní oblasti USA, kde se úspěšně uchytila. A ani soukromé líhně ústřic již dnes nejsou žádnou výjimkou. Nutno však podotknout, že nároky na její pěstování jsou skutečně vysoké.

Ústřicím jsou přisuzované nejen afrodiziakální účinky, ale i řada výživných a pro zdraví prospěšných látek, především jód, sodík, vápník, železo, fosfor a vitamíny A, B1, B2. A ač se to nezdá, pozřením sta gramů ústřic získá naše tělo celých 80% vody!

Způsoby její konzumace jsou rozmanité. Například v evropských luzích a hájích jsou nejrozšířenějšími druhy ústřice jedlá a ústřice obrovská, na nichž si nejčastěji pochutnáte za syrova s několika kapkami citronu, jež dokreslí její mírně slanou chuť. V jiných koutech světa se setkáme s ústřicemi vařenými, grilovanými nebo například gratinovanými. Tyto smyslové požitek však nelze zakusit jinak, než že si je sami vyzkoušíte. Chuťové pohárky, připravte se na jízdu!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here