Staré časy ožily díky restauraci Monarchie v Paláci Lucerna

1
1373

Už samotné umístění restaurace je unikátní. Nachází se totiž přímo v Paláci Lucerna. Tento secesní palác byl první pražskou železobetonovou budovou se zastřešenou a prosklenou konstrukcí. Celý komplex se skládá z několika domů, které postupně vznikaly v letech 1907 až 1921. Tento multifunkční projekt zrealizoval dědeček bývalého prezidenta České republiky, inženýr Vácslav Havel ve spolupráci s architektem Stanislavem Bechyněm. Zajímavé je, že palác měl původně být hokejovým stadionem. Jakmile ale jeho stavba začala, zjistilo se, že komplex nevyhovuje především rozměrově a bylo jasné, že hokejový stadion na Václavském náměstí rozhodně nevznikne. Nakonec se tvůrci rozhodli, že místo velké haly zde otevřou společenský sál. Velmi brzy po jeho dokončení se Lucerna stala vyhledávaným místem české společenské a politické elity a pořádaly se zde proslulé plesy a bály.

A už v minulém století jste si zde mohli dopřávat gurmánské hody, které byly vyhlášené po celé Praze. Nyní tato doba znovu ožila prostřednictvím restaurace Monarchie. Rakousko-uherská kuchyně s důrazem na českou tradici symbolizuje návrat do klidných časů habsburského impéria. Atmosféru z doby monarchie v restauraci stejného jména dotváří řada erbů visících nad hlavami hostů. Tradiční kuchyně spolu s ekosurovinami poskytuje každému jídlu opravdu unikátní ráz. 

Podle Dagmar Havlové, která je majitelkou Paláce Lucerna, je v názvu nové restaurace slovní hříčka. “Restaurace znamená obnovení. My jsme tady měli jinou restauraci, a tak jsme to obnovili. Zároveň se ptáme, co kdyby se obnovila i monarchie,” řekla.

Restaurace připravila nejednu výjimečnou akci – doporučujeme vám například degustační menu Ochutnejte Svět, kde poznáte nejoblíbenější rakousko-uherské speciality dávné doby, jako je maďarská rybí polévka „Halászlé“,  bramborové halušky s brynzou a špekem, uzená kachní prsíčka s macerovanými lesními plody s čokoládo-zázvorovou redukcí nebo klasický jablečný závin s vanilkovou zmrzlinou, to vše doplněno odrůdovými víny.

“Chceme se vrátit k tomu, co se vařilo pořádně, z domácích produktů. Nesmí se to dělat rychle. Život je rychlý a my ho chceme trochu zpomalit. Vytváříme pro naše hosty koutek pohody, dobrého jídla a výborných vín z Moravy, Slovenska, Rakouska a Maďarska. Chceme, aby lidé pocítili, jaký význam má tradice. Proto jsme vyzdobili restauraci erby panovníků. Lidé se budou ptát a připomenou si historii,” vysvětlila Dagmar Havlová.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here