Pořiďte si svého kuchaře a staňte se mistrem

0
844

Zapomeňte na rezervace v exkluzivních restauracích – jednoduše si rezervujte vlastního kuchaře. Nebo se vypravte do zahraničí na speciální gurmánský trénink.

Zvát si na party s přáteli catering, to je již poněkud nuda. Ovšem pozvat si přímo kuchaře, který večeři na místě připraví, to už má jinou atmosféru. A ze všeho vůbec nejlepší je rezervovat si kuchaře na celý večer jen pro sebe a s nikým se o něj nedělit. Česká republika má v tomto směru dokonce evropskou raritu – kuchařskou agenturu Cook for you, která zájmy „celebrit z kuchyní“ zastupuje a pro vybranou klientelu ty nejlepší kuchaře vyhledává. V poslední době byl prý navíc zaznamenán zvýšený zájem o individuální tréninky vaření u klientů doma. Respektive u klientek, protože o službu mají většinou zájem ženy. Často si na setkání s  kuchařem pozvou kamarádky, nebo jen chtějí pořádně překvapit manžela. Mezi klienty se najdou i  manželské páry – a to potom přebírají iniciativu hlavně muži. Ostatně nejvášnivější diskuse vedou prý kuchaři právě s muži. Ti oceňují kvalitu a kladou precizní, pro ženy někdy až nečekané otázky. Jsou to prakticky vždy zahraniční manažeři, kteří pořádají večeře pro přátele raději v soukromí.

O co úspěšnější jsou však tito gurmáni ve svém vlastním oboru, o to větší nároky kladou na své kuchařské lektory. A někteří z těch, co chtějí proniknout do tajů cizokrajných kuchyní, se vypravují  přímo do míst, odkud jednotlivé recepty přicházejí.

Klasickým příkladem gastronomických výletů  je italské Toskánsko. Absolutně exkluzivním tipem je sídlo Montecastelli. Majitelé si totiž své návštěvníky vybírají mezi gurmány, kteří ocení místní znamenitou kuchyni a bezkonkurenčně zásobené podzemní soukromé vinné sklepy. Masový turismus sem nemá přístup. Tuto pevnost před mnoha lety pro sebe získal uznávaný obchodník s vínem a gurmán Jens Schmidt. Společně se svou americkou manželkou Ruth, bývalou galeristkou z NewYorku, zde tráví každý rok šest měsíců. V Montecastelli určitě nepřehlédnete citlivý perfekcionismus a zkušenosti původně  vyhlášeného architekta Jense Schmidta, který zde citlivou rekonstrukcí spojil vytříbený vkus a lásku k toskánské gastronomii. Právě to přitahuje pozornost exkluzivní klientely, která se zajímá nejen o italskou gastronomii. Pro Vás, Vaše přátele a úzkou skupinu nadšených gurmánů vznikly v místě dřívějších hospodářských budov hradu luxusní apartmány. Bohatá zahraniční klientela zde nachází nejen očekávaný luxus, ale také individuální přístup a především důraz na autentické prostředí romantického Toskánska.  Pokud se zde ovšem chcete naučit vařit, musíte sáhnout hluboko do peněženky. Máte ale jistotu, že se vám v profesionálně vybaveném gastronomickém centru budou individuálně věnovat ti nejlepší z nejlepších. Podaří se vám získat jen pro sebe Lazzara Cimadoro, šéfkuchaře z Montecastelli. Můžete s ním pak v rámci pětidenního kurzu projít všechna úskalí skvělé italské kuchyně. Od studených a teplých předkrmů, vlastnoručně připravovaných těstovin, triků jak na ryby, rad profesionála jak zpracovat maso až k úžasným dezertům, kterými doma v České republice rozhodně oslníte.

K báječné dovolené v Itálii patří víno a trávit v Toskánsku kulinářskou dovolenou bez ochutnávky místního  vína, je prakticky nemožné. Pokud již dlouho plánujete návštěvu kurzu, který vám pomůže lépe rozumět vínu, začněte v Itálii. Vedle tréninku vaření je možné absolvovat i semináře místních vinařských rodin. A po absolvování kurzu již zbývá jen určit si trasu cesty tak, aby vám neunikla ta nejlepší vína z místních vinic. U červených vín určitě doporučujeme Vino nobile di Montepulciano (kde jinde než přímo v Montepulciano) a rozhodně musíte ochutnat Chianti classico, nejlépe v Gaiole in Chianti. Na pohled jej poznáte podle znaku s černým kohoutem na hrdle. Ovšem mezi nejcennější, a také jedno z nejdražších červených vín stále patří Brunello di Montalcino, vyráběné pouze z jediné odrůdy zvané Sangioves

 Máte-li chuť a o něco dobrodružnější povahu, můžete se vypravit na druhou stranu světa, do asijského „vnitrozemí“ a dovolit si opravdu originální kulinářský zážitek – cestu po indonéském ostrově Jáva. Jáva je minimálně zasažená turismem, přesto není problém nechat si po celou dobu cesty zajistit luxusní ubytování v pětihvězdičkových hotelích mezinárodních řetězců. Klienti mohou volně disponovat svým časem a měnit trasu podle přání a individuálních zájmů. K dispozici mají totiž neustále auto s řidičem a průvodcem. Pochopitelně je indonéský kuchař velice zkušený a absolvoval mimo jiné i  vyhlášenou hotelovou školu v Rakousku. Neocenitelná je jeho absolutní znalost ostrova. Přesně ví, kde se zrovna sklízí kakao, sází rýže nebo začíná pravý indonéský trh.“ Ať už zvolíte jakoukoliv trasu, budete ve věci indonéské kuchyně držet krok. Právě indonéskou kuchyni začínají objevovat  majitelé prestižních restaurací v Evropě a Česká republika není výjimkou.
 
A nakonec menší přehled cen a služeb  

Pronájem kuchaře nebo šéfkuchaře: od 1800 Kč/hod

Toskánsko (5 dnů)

Ubytování Apartment Villa Montecastello s individuálním kurzem vaření se šéfkuchařem (auto s řidičem možno doobjednat).

Cena: 89 900 Kč  

 
Jáva  (10 dnů)

Letecky přes Singapur (možno spojit se zastávkou v Singapuru) do Jakarty a dále autem přes sultanát Yogyakarta, odlet zpět přes Surabaya a Singapur, nebo ubytování, auto s řidičem a průvodcem po celou dobu k dispozici.

Cena: 185 000 Kč     

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here