Na steak z bizoního masa do Hliněné Bašty

1
1696

Pokud si chcete vychutnat domácí atmosféru v kombinaci s originální kuchyní, podívejte se do restaurace, která je z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k rybníčku. Nejen mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz.

Pro milovníky opravdu neotřelých kombinací připravil šéfkuchař a zároveň majitel restaurace Hynek Vávra opravdové rarity jako biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, rybí kari s kuřecím masem a krevetami, podávané v kokosovém ořechu, nebo kuře jako pro krále ve smetaně s karotkou, hráškem, okurkou a sherry. Také zde, jako v jedné z mála restaurací u nás, najdete bizoní speciality, jako je carpaccio z bizona s bazalkovým pestem a parmazánem nebo rumpsteak z bizona v indiánské marinádě na grilu. Kromě standardní nabídky restaurace nabízí i rozsáhlé denní menu včetně dezertů.

Při vstupu do restaurace se nedají minout dvě velká akvária s humry a langustami. Zatímco humři jsou v Česku již běžně k mání, langusta stále zůstává malou gurmánskou raritou (podává se zapečená se sýrovou krustou a limetkovým máslem). Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách. Výtečný je například steak z tuňáka, který se připravuje v hliněné peci, mořský jazyk či halibut. Za zkoušku stojí i pikantní krevety či nezvyklá kombinace lososového tataráku, který je podáván s bramboráčky.

Restaurace sází na domácí produkty a řadu produktů v nabídce, včetně pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Proto lze v denní nabídce najít také celou řadu sezónních pokrmů – na jaře zde například nechybí jídla z chřestu či jahodové speciality. Zdejší vyhlášenou kuchyni doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín.

Zajímavá je také historie restaurace. Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách. Na stavbu restaurace byla použita hlína z likvidované obecní skládky. Odpadly tak náklady na dopravu a materiál. Díky moderní technologii se životnost restaurace počítá na stovky let. K vytápění restaurace se využívá přírodních zdrojů – sluneční energie umocněná skleníkovým efektem je jímána do podlah a stěn. Tepelné čerpadlo využívá energii podzemních vod. Před ochlazováním severními větry je stavba chráněna hliněným valem.  Po dožití se stavba snadno semele na záhonek.

Restaurace Hliněná bašta připomíná více než tradiční českou hospodu výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Mezi hosty se líně rozvalují kočky a dekorace se nesou v romantickém duchu. Pro gurmánské odpoledne s následnou procházkou do průhonického parku, je restaurace Hliněná bašta tím pravým místem, kde začít víkend.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here