Čokoláda: Vášeň, blaho, radost, touha…

0
609
„Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.“ Forrest Gump 
„Silný člověk se pozná tak, že rozlomí tabulku čokolády na dva kusy a pak sní jen jeden.“ Judith Viorst

Čokoláda, která prošla rukama mnoha lidí

Čokoláda, slovo tak silné, že po jeho vyslovení mnoha lidem začínají téct sliny po bradě. Čím to ale je? Kde se vzal tento „hříšný“ pokrm? Tento tajemný produkt se stává terčem mnoha mýtů a povídaček. Celé to začalo už v období Mayů, zhruba 3000 let před naším letopočtem. Tito původní jihoameričtí obyvatelé pomocí fermentace (kvašení) a pražení připravovali z kakaových bobů kakaovníku (Theobroma cacao) nápoj, který užívali jako silné afrodiziakum. Ovšem pak v roce 1502 přišel Kryštof Kolumbus a tyto posvátné plody matky přírody si odvezl do Španělska. První, kdo získal slavný recept na přípravu nápoje z kakaových bobů, byl Fernando Cortés. Dvůr aztéckého císaře Montezumy II. Fernandovi věnoval recept původního nápoje, zvaného xocalatl, který se skládal z rozdrcených pražených kakaových bobů a studené vody. Pro vylepšení chuti se do hořké tekutiny přidávala vanilka, med, cukr a další koření. Později se nápoj začal podávat horký. V 17. století se obliba výtečného čokoládového nápoje rozšířila i do ostatních částí Evropy. Na počátku 19. století vynalezl holandský chemik Coenraad Van Houten lis na oddělování tuku z kakaových bobů a vyvinul metodu, jak neutralizovat nevhodné kyseliny. Podařilo se mu získat téměř čisté kakaové máslo a tvrdý „koláč“ z rozdrcených bobů, který bylo možné rozemlít na prášek. V roce 1847 byla v Británii uvedena na trh čokoláda firmy Fry’s a o pár desítek let později, roku 1875 vznikla přidáním kondenzovaného mléka první mléčná čokoláda. Zhruba v té době našel Rudolf Lindt způsob, jak vyrobit hladkou čokoládu, která by se rozplývala na jazyku. Asi po 20 letech představil svoji vlastní první čokoládovou tabulku také Milton Hershey ve Spojených státech amerických.

Proč nám čokoláda tak chutná?

V dnešním světě není nikoho, kdo by nerozuměl pojmu čokoláda. Podléhali jí naši předci, podléháme jí my a je zcela jisté, že v budoucnosti to nebude o moc jiné. Dnes již známe mnoho možností zpracování čokolády a také stylů a způsobů konzumace. A stále vymýšlíme něco nového. Lidé si na čokoládu už zvykli natolik, že nemůže uběhnout jediný den, kdy bychom si nenašli chvilku na lahodné mlsání. Vědci přitom dokazují, že všichni disponujeme určitým druhem „cukrového genu“, který naši vášeň a nenasytnost pro sladkosti způsobuje. Jedno je ale jasné: tento gen dosud ještě nebyl objeven. Také je dokázáno, že čokoláda nemůže způsobovat závislost, je to jen lidská mlsnost, která nás neustále táhne k tabulce hnědého potěšení.
Ovšem čokoláda se nepoužívá jen k jídlu. Lidská fantazie přináší mnohé nápady, a když se do práce vloží ruka výborného módního návrháře spolu s nejslavnějším výrobcem čokolády, vznikne exkluzivní výtvor. Už nejsou potřeba látky, lidské tělo teď zdobí překrásné šaty z čokolády. Nevydrží sice teplejší počasí, ale krásné modelky vypadají „k nakousnutí“. Přehlídky takového druhu se konají hlavně ve Francii, v Salonu du Chocolat, každým rokem.
Od dob nalezení prvního kakaového bobu uplynulo mnoho let, ale stále je ještě co objevovat. Dnes se při vstupu do obchodu s čokoládou nestačíme divit, kolik toho máme k dispozici: mléčná, hořká, bílá, s oříšky, s karamelem nebo směs toho všeho. Je až podivuhodné, jak si můžeme s tímto pokrmem vyhrát. Namáčíme do čokolády ovoce nebo se necháme rozmazlovat v lázních čokoládovou maskou. Na svatého Valentýna darujeme svým blízkým bonboniéru plnou čokoládových kousků různých druhů nebo zneužíváme jejich afrodiziakálních účinků jako Mayové. Někteří lidé si ani neuvědomují, jak úžasnou věc používají dennodenně proti depresím. Čokoláda prošla už mnohými změnami od svého počátku, ale stejně nikdy pořádně neobjevíme tajemství tohoto pokrmu, který je a bude pro lidstvo jeden z nejoblíbenějších.
Neskutečný pocit věčného mládí se prolíná s neuvěřitelným pocitem rozkoše, kterou cítíme v každé buňce našeho těla. Pro nás to není jen „jídlo“, je to špetka jedinečných pocitů. Svět kolem nás se přestává točit a my se necháme unášet proudem naší fantazie a libých vzpomínek. Stačí jen trošku ochutnat a hned vidíme svět barevněji, máme více energie a na tváři se nám objevuje blažený úsměv. Je to kousek ráje v každém soustu. Ráje, který můžeme pocítit každý den a o který bychom se měli podělit s našimi blízkými. Ano, tohle všechno a mnoho dalšího je čokoláda.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here