O původu kávy existuje několik legend a verzí. Kdo přesně vynalezl tento lahodný nápoj, se ovšem neví. Na čem se však téměř všechny příběhy shodnou je, že káva má svůj původ v Etiopii. Vypráví se, že tamní pastevec koz jménem Kaldi si všiml, že jeho kozy jsou po požití jakýchsi červených bobulí mnohem aktivnější. Sám tedy tyto bobule vyzkoušel a ihned na sobě zaznamenal povzbudivý účinek. Protože si takový objev nemohl nechat sám pro sebe, brzy začali bobule žvýkat i mniši v tamním klášteře. Ti také zjistili, že se dá upražením bobulí a následným uvařením připravit docela chutný nápoj. A tak první káva podle této legendy voněla na stole už kolem let 500 – 300 př.n.l.
Od té doby se kávová zrna z Etiopie rozšiřovala na Blízký východ do Arábie, Egypta nebo Jemenu, kde vznikaly i první plantáže. V Evropě si její chuť a vůni mohli začít dopřávat až počátkem 16. století, kdy tento „boom“ začal svou cestu slávy v Benátkách. Kavárny v Itálii, Francii, Anglii nebo Holandsku rostly obrovskou rychlostí a postupně se začalo i v Evropě uvažovat o pěstování kávy jako o dobrém byznysu. Přesto je nyní nejvýraznějším pěstitelem Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. A ve světě kávy pracuje neuvěřitelných 20 miliónů lidí.
Uvařit kávu umí skoro každý, ale uvařit dobrou kávu je už uměním. A zavděčit se s její chutí všem národům, to už chce opravdu přehled a preciznost. Platí pravidlo: Čím víc na sever Evropy, tím větší množství řídké, filtrované, jemné a lehce nakyslé kávy. A čím víc na jih, tím menší množství velmi silného intenzívního „loku“, jehož objem se může zdát pro Seveřana jako nejapný žert. Ale takové zpěněné ristretto má svůj účinek mnohonásobnější než čtvrlitrový hrnek naplněný až po okraj. Co máme tedy rádi my jako národ a proč nám v některých kavárnách nechutná, i když značka hlásá všemožné chuťové uspokojení?
Když u nás byly zrušeny prvorepublikové kavárničky, nastal čas českého turka. S přípravou turecké kávy to nemělo nic společného, ale tento jednoduše připravený nápoj si dodnes zachoval svou popularitu. A hlavně, v této zvláštní přípravě jsme byli světovými jedničkami. Pravá turecká káva totiž musí projít varem a my jsme si ji dokázali “uvařit“ už v hrnku. Éra levných nekvalitních káv však naštěstí už skončila a dnes lidé začínají přikládat chuti kávy velkou důležitost. Italské názvy espresso, caffe latte, cappuccino nebo macchiato rychle zdomácněly a teď je to hlavně o výběru a oblíbenosti značky. Světoví dodavatelé jako například Segafredo, Lavazza nebo Illy nabízejí kávu nejen pro kavárny a velkoodběratele, ale i pro domácnost a začínají si vedle českých turků vydobývat svou pozici. Nezbytnými doplňky k uvaření kávy jsou samozřejmě také kávovary a to už jsme jen krůček k otázce, proč nám někde například taková Lavazza chutná a proč na jiném místě je nedobrá a po vypití nám v ústech zanechá nepříjemnou chuť. Na chuti kávy totiž není závislá pouze kvalita a čerstvost upražení zrn, ale také její příprava. Její chuť může zkazit kvalita vody, čistota kávovaru, tlak vody v kávovaru a špatně odměřená a utlačená káva v zásobním filtru. Takže je samozřejmé, že se pořádají v přípravách kávy nejen kurzy, ale i soutěže a dobře vyškoleného člověka poznáte už při prvním doušku.
Jemné kvalitní kávy mají příjemnou výraznou vůni a hlavně, obsahují menší množství kofeinu, což je činí zdravými. Takové kávy zlepšují zažívání a uvolňují organismus. Zjistilo se, že pokud se podává káva a kofein je v ní obsažený po malých dávkách, urychluje se spalování tělesných tuků. Ano, u některých druhů káv se dá s kombinací pohybu i výborně hubnout! Němečtí vědci nyní dokonce přišli s tvrzením, že káva v malém množství neodvodňuje organismus a 4 šálky denně se můžou zahrnout do pitného režimu. A oblast účinků zázračných bobulí se stále zkoumá.
Lahodný nápoj dnes milují všechny národy světa. Nabídka kávových zrn a kávovarů je velice rozmanitá. Už není problém pořídit si kávovar, který dokáže uvařit voňavé ristretto, espresso nebo espresso lungo ( neboli „dvojité espresso”) podle výběru nebo mít svého miláčka obloženého například kamínky Swarovski. Limitované edice nyní dokážou přinést i takový luxus. Společnost Nepresso dokonce nedávno přišlo s novinkou automatického našlehávače mléka Aeroccino v elegantním designu, který našlehá teplé nebo studené mléko do úžasné pěny za 50 sekund a své macchiato, cappuccino nebo caffe latte si jednoduše připravíte v domácím prostředí. Svět kávy nám přinese ještě leccos nového, původní myšlenka sbližování a povzbuzení však zůstane navždy tradicí.