Jíst o trochu chytřeji!

12
707

Zdravě žít se však dá i jinak. Vlastně opravdu jinak. Velkou službu uděláme tělu, když zahodíme veškeré polotovary, instatní a již předvařené výrobky, když darujeme mikrovlnnou troubu sousedovi a zaměříme se více na lokální ovoce a zeleninu. Jen si takový život bez glutamátů a pesticidů představme.

My Češi jsme často kritizováni za lhostejnost, se kterou k jídlu přistupujeme. Myslíme si sice, že pravá česká kuchyně je jedna z nejlepších, ale s pravou českou naše vaření už vlastně nemá nic společného – instatní jíšky, kupované knedlíky, uzenina bez masa, instatní omáčky a polévky. Takže velké množství soli, glutamátu sodného, bílé pšeničné mouky a to vše okořeněné kupou emulgátorů a trochou cukru. Podobné „dobrůtky“ jsou pak zodpovědné nejen za přetékající bříško, ale hlavně za vysoký tlak, zadržování vody v těle a cukrovku například.

Ale nebojme, není to výsada jen Čechů, jak mnozí odborníci tvrdí. Jídlo z konzervy a polotovary, to je nemoc lidstva v čele s Američany. Dokonce i Italové rezignovali na svou pověstnou rajčatovou omáčku a kupují ji v supermarketu. To jen na povzbuzenou, že v tom nejsme sami. Podobné je to s přípravou jídla a s používáním mikrovlnných trub. Nic moc zdravého, ale na druhou stranu je to superrychlé a multifunkční a za takových podmínek klidně oželíme i trochu té chuti.

Otázkou tak zůstává, zda jí zdravěji ten, kdo se nenechal zlákat instatními pokrmy a labužnicky si pochutnává na poctivě připravené české kuchyni, či ten, který českou kuchyní pro její tučnost pohrdá, ale nemá problémy si pochutnat na instatní italské kuchyni, která je přeci tak zdravá!

Zdraví totiž není jen o přijmu a výdaji kalorií. V dnešní době pesticidů se zdraví nedá měřit ani kilem ovoce či zeleniny. Bohužel. Vždy ale máme na výběr, vždy můžeme jíst s trochou více potěšení, vždy můžeme přemýšlet o tom, co kupujeme, jak danou surovinu připravujeme, zda koupíme BIO nebo dáme přednost chemicky vyrobené náhražce za zlomek ceny. Žít zdravě(ji) můžeme i za předpokladu, že nejsme zrovna milovníci brokolice a sucharů. Jako všechno ostatní – je to na nás, co si vybereme. A jednou sklidíme výsledky. V dobrém i zlém.

12 KOMENTÁŘE

  1. Ahoj, skvělý článek lidé by opravdu měli přemýšlet nad tím co do sebe dostávají. Teď se jim tenhle způsob stravování jeví jako super levný a rychlý, ale do budoucna to ponese nebo třeba neponese svoje ovoce.
    Do jednoho pytle bych neházel všechna E! Některá Ečka jsou v polotovarech nezbytná myslím v těch co se z nich připravuje další produkt. Sami neslouží jako jídlo. Například ocet, vit. C a další vitaminy jsou taky Ečka která se přidávají do potravin. Ale i tak platí že čím méně kroku je potřeba pro vyrobení nějákého polotovaru a čím méně přidaných látek tím lépe. Jediná možnost je vařit jenom z čerstvých surovin.

  2. Co je vlastně tak špatného na mikrovlnné troubě? Každý, byť jen elementárně znalý fyziky, se Vám za takového tvrzení vysměje. O čem je vlastně tento článek? Nepřesvědčí nikoho a nepřináší vůbec nic, natož nového. Na kolik si redakce cení takové informační hodnoty? Slabé.

  3. Dobrý den, Davide,

    vím, že o mikrovlnných troubách toho bylo řečeno a napsáno hodně. A hodně z toho je dosud nepotvrzených informací. Dosud jsem ale neobjevila názor, že by mikrovlnné záření bylo zdraví prospěšné. Naopak.
    Pokud mám připojit článek, který je psán na základě nějakých vědeckých výzkumů, pak zde: http://www.createyourhealthyhome.com/microwave-ovens.htm. Stejnému tématu (jen se zaměřením na dětskou výživu) se také věnuje magazín Pediatrics.

    Ikdyž se člověk musí prokousat složitou anglickou terminologií, je to psané srozumitelně a s uvedením všech zdrojů.

    Dreamlife článek tu není od toho, aby přinášel nové vědecké poznatky, ale aby člověka donutil se zamyslet nad svými stravovacími (zlo)zvyky…

  4. Dobrý den, Lukáši,

    děkuji za krásný názor. Na éčka si teď budu dávat ještě větší pozor, abych se neochudila o mnohé vitamíny:-)

    Takže na zdraví!

  5. Dobrý den,

    děkuji Lucii za super článek, trochu nakopnutí do mojí zadnice, abych začal konečně jíst zdravě a proaktivně. Jen k těm éčkům – jsem sice jen lajk, ale pokud se nepletu, tak jsou 4 kategorie. První jsou zdraví prospěšné, druhé jsou neškodné, třetí sou zdraví škodlivé a čtvrté jsou karcinogenní. Nenechte se zmást, ale i v drahých potravinach najdeme čtvrtou kategorii (viz Cola). S pozdravem Matouš Jeřábek

  6. Nechci tady polemizovat,co je na mikrovlnce špatného,dám Ti pouze návod na jeden pokus.Vezmi si dvě naprosto stejné květiny(můžeš klidně skusit třeba výsev řeřichy,dostane se koupit v obchodech,nebo si ho lehce sám uděláš.Stačí miska,papíroví kapesník a semeno,trocha vody a týden čekání),a ty začni za stejných podmínek zalévat a pěstovat.Rozdíl bude pouze v tom,že jednu rostlinu zaleješ vodou z vodovodu a druhou budeš zalívat stejnou vodou,kterou nejdříve převaříš v mikrovlné troubě a necháš samozdřejmě vychládnout.Asi se budeš brzo divit co bude dít.Pak nám sem napiš jestli ještě mikrovlnku používáš!

  7. Dobrý den, děkuji za pozitivní reakce. Doufám, že jsem Vás nakopla pořádně:-)

    S éčky máte pravdu. Kategorií existuje dokonce pět a každé éčko je tak hodnoceno jako ve škole – emulgátory čtvrté a páté kategorie jsou tak jedy všeho druhu…

    Asi nemá smysl to poctivě sledovat (to bychom se zbláznili), jen přeci potuchu o tom, jak je který výrobek vhodný pro naše zdraví, máme všichni.

    Mějte se krásně a držím palce ve zdravém životním stylu:-)

  8. Dobrý den,

    bohužel mikrovlnku vůbec nemám, takže nezkusím. Ale moc ráda bych znala výsledek:-)

  9. Výsledek skoro všechny překvapí,jenže nikdo mu nevěří dokud si to sám nevyzkouší.Rostlina,která je zalévaná převařenou vodou z mikrovlné trouby začne záhy usychat,přestože má dostatek vody.Viditelné výsledky jsou vidět většinou již po dvou týdnech,záleží podle typu rostliny.Na tohle došla jedna mladá dívka ze států,která někde četla o škodlivosti mikrovlnky a tak se v rámci školního projektu rozhodla dokázat,že to není pravda,sama byla překvapená tím co zjistila.Nevím,že by k dnešku podal někdo nějaké vědecké vysvětlení tohoto jevu.Asi toho o vodě víme opravdu málo,stačí se kouknout na dokument http://bit.ly/ye8uzg nebo http://bit.ly/n1G3GT a budete mít vícotázek než odpovědí.

  10. Jaký výrobek je vhodný pro naše zdraví se chceme dozvědět všichni…ale EU nám to také může v budoucnu zakázat. Více informací je tady a já se teda k celoevropské petici připojila http://www.sup.nl/petition/ts.php … je to potřeba vyplnit bez diakritiky…

  11. Stando, kdybyste věděl více o vaření (čehokoliv), tak byste nemohl takový příklad udávat. Když vaříte tedy dostanete se na teplotu 100°C, vesměs zlikvidujete ať ve vodě, nebo bramborách skoro veškeré zdravé vitamíny a další prvky.
    Jinak řečeno, když byste udělal stejný pokus vodou vařenou, 1. v mikrovlnce, 2. na plynu, 3. elektricky, výsledek bude vždy stejný. Vařením se ztratí z vody zlé i dobré. Stejně je to tak s masem, zeleninou, brambory, rýží, se vším. Vařením se potraviny ve skutečnosti kazí – ztrácí skoro vše co je v nich zdravé. A nejen to, ztratí i svoji chuť. Proto se musí přikořenit. A když použijeme koření, tak s ním se dostává do pokrmů sůl. Někde jsem četl, že solíme přibližně 12x více než je potřeba. Ale to už je zase o něčem jiném. Přesto o přijímání zdravé výživě, do které patří jak voda tak jídlo.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here