Jak se vyhnout profesionální slepotě?

1
1347

Že jste o tomto termínu ještě neslyšeli? A víte, že se může týkat i vaší osoby, aniž byste to jen tušili? Pravdou je, že touto „chorobou“ je v dnešní době postižena mnoho z nás.

8535358658_125e622e76_b

Vysvětlení je opravdu jednoduché. Jakmile se totiž něčím zabýváme již opravdu dlouho, ztrácíme pojem o přidané hodnotě této věci, neboť ji časem začneme brát jako samozřejmost. A nemusí to být jen hodnota dané věci, ale i její přínosy či klady. My je zkrátka po jisté době přestaneme vnímat, a dokonce si myslíme, že i všem kolem nás to přece musí být naprosto jasné…zní vám to povědomě? Tak právě jsme si popsali základní charakteristiku profesionální slepoty.

Jednou z oblastí, kde se s tímto jevem můžete setkat opravdu velmi často, je podnikání a jeho další rozvoj. I příjemný a sympatický podnikatel, oblíbený u lidí, s vybraným smyslem pro humor a úspěšností, která z něj jen vyzařuje, může být právě zářným příkladem této slepoty. Jestliže například s manželkou vede malý rodinný penzion, ve kterém se snaží svým hostům pobyt co nejvíce zpříjemnit, přestává vidět přidanou hodnotu drobných věcí, jež dělá automaticky. Nabízí jim zdarma výbornou kávu, domácí koláče a speciální víno vyráběné pouze pro tento penzion. On už bohužel tyto věci bere tak automaticky, že je ani neumí „prodat“. Na otázku, jak tyto bonusy předkládá svým hostům, odpověděl prostě – „tady máte kafe, vemte si koláče, jsou domácí od manželky, které já nemůžu, už jsem tlustý dost.“ Víno už pro jistotu nenabízí vůbec, myslí si, že jeho etiketa není hezká. Ale ruku na srdce, kdy naposledy se vám v nějakém hotelu stalo, že byste dostali výborný domácí koláč zadarmo? Jeho chování nelze omluvit jinak než totální profesionální slepotou

A jak jste na tom vy? Myslíte si, že tohle se vám nemůže stát? Nebo naopak v příběhu vidíte sami sebe? Chcete vědět, kde děláte chybu a kudy tak přicházíte ve svém podnikání o peníze?

Pak pro vás máme jednoduchou radu – zastavte se na chviličku, vyklouzněte ze své zavedené rutiny. A pak se zkuste se nad svou prací zamyslet z pohledu někoho jiného, vašeho zákazníka, známého či kamaráda nebo je dokonce pověřte, aby ohodnotili vaši práci, nebojte se jich zeptat. Jakou přidanou hodnotu má vaše práce? Jaké jsou její přednosti a výhody oproti konkurenci? Pokud však chcete být překvapeni, nepřemýšlejte o tom jen mezi svými kamarády, ale zeptejte se na to nahlas právě svých zákazníků a lidí, kterým důvěřujete.

Jednou z možností, jak u sebe rozpoznat profesionální slepotu, může být i osobní koučink.obecny-600x190

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here