Sklenice a etiketa: V čem nápoje nejlépe vypadají i chutnají?

0
325

Správně zvolená sklenice udělá nejen dobrý dojem, ale i podtrhne chuť a vůni nápoje! Pojďme se podívat na základní typy a tipy…
víno

Jaká sklenice je ta pravá?

Jak pít jako dokonalá dáma nebo dokonalý gentleman? Inu, co se alkoholických nápojů týká, tak nutno pít především rozumně (znát svou míru) + ze správné (a samozřejmě čisté) sklenice.

Sekt, aperitiv, přípitek podáváme buď ve skleničce ve tvaru flétny, kuželovité špičky, nebo ve tvaru kulaté ploché misky.

Sklenku na přivítanou/přípitek neodmítáme. Přiťukneme si, ale napít se můžeme jen na oko. Výjimku tvoří pouze náboženské důvody, kdy i samotné držení není přípustné.

Pro šumivé víno (dle vinařského zákonu ho lze označovat za sekt) zvolíme vysokou, úzkou sklenici: flétnu (zúžené hrdlo). Bílé víno nejlépe zachutná ve vysoké tulipánovité sklenici (nahoře lehce uzavřena) na štíhlé stopce. Červené víno patří do objemnější skleničky, která má pootevřený tulipánový, nebo balonový tvar.
Degustační sklenice (OIV): menší, na střední stopce, je pokládána za univerzální, lze ji využít pro všechna vína.

Sklenici s vínem držíme za stopku, nebo za patku.

Pro whisky je typická masivní, válcovitá sklenice o objemu 3 deci.

Koňak a brandy nalijeme do číší s baňatým uzavřeným tělem. A pozor – nahřejeme!

„Mladá generace si i dnes váží stáří.
Ovšem jen pokud jde o víno, whisky a nábytek.“
Truman Capote

Pivo můžeme podávat v typické a velmi oblíbené sklenici s uchem, na nízké nožce i v klasické, elegantní třetinkové sklenici, která má využití i pro nealkoholické nápoje.

Při konzumaci alkoholu bychom měli být zdrženliví.
Více jak 3 sklenky jsou už (ve slušné společnosti) příliš.

Volnost máme při podávání nealkoholických nápojů, avšak zejména u vody se preferuje sklenice čirá, s masivním dnem. Elegantní možností je i sklenice na víno.

Ani pro teplé nápoje nejsou skleničky pasé! Stačí sáhnout po dvojitém skle, které udrží teplotu nápoje, ale zároveň chrání ruce i nábytek od popálení. Nebo po běžné silnostěnné s uchem.

Pamatujme, při stolování má každý před sebou maximálně 3 sklenice, aby stůl zůstal přehledný (poháry tedy doléváme nebo měníme).

„Při první skleničce vína pijeme víno,
při druhé víno pije víno,
ale při třetí, už víno pije člověka.
Jan Cimický

Žádná sklenice by neměla být přímo na desce stolu. Proto pod ni dáváme ubrousek, papírový podtácek, nebo ji pokládáme na ubrus (je-li stůl prostřen).

Sklenkami si ťukneme pouze při prvním přípitku a jen s vínem a sektem. Doma nebo v hospůdce je ovšem etiketa volnější, tam si lze přiťuknout skoro čímkoli (samozřejmě bezpečně).

Nezapomínejme vždy nabídnout hostům i nealkoholický nápoj (především vodu). K vínu, pivu, ale i k jinému alkoholu je vhodné podávat alespoň nějaké jednohubky. Při kompletaci s jídlem se předem informujme o tom, jak k sobě chutě pasují (např. k lehkému vínu lehké jídlo: ryba, drůbež…)

„Opilost není nic jiného než dobrovolné šílenství.“
Seneca

V období pandemie omezme počet hostů u stolu (resp. doma) na doporučovaný počet (např. pouze na nejbližší rodinu). Zá dámu/gentlemana se sklenkou oblíbeného nápoje může být člověk i sám (jak řekl Alphonse Allais: „Gentleman je pán, který používá kleštičky na cukr, i když je sám…“) nebo při videohovoru s přáteli a rodinou.

Mysleme na zdraví, pak až „Na zdraví!“

Většinu nápojů můžeme sehnat i v nealko verzi. Pak pro ně, např. pro víno, šampaňské, platí pravidla, jako pro alko víno, šampaňské… Nealkoholické verze jsou považovány za zdravější a stejně chutné. Rozhodně si zaslouží šanci! 🙂

 

Jeden z hlavních zdrojů: Nová velká kniha etikety 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here