Po stopách toskánské kuchyně!

0
1898

Své stěhování do hlavního města Toskánska, Florencie, jsem nesla opravdu těžce. Na trzích byly k dostání samé divné druhy zeleniny, u kterých jsem si nedokázala představit, jak je připravit, natož s čím je zkombinovat. Ze supermarketů zmizely pro nás Čechy nepostradatelné potraviny a koření se omezilo na pepř a oregáno. Celý svět se tak “smrsknul” do pizzy, špaget a vegetariánské verze boloňské omáčky. Byly to hladové začátky.

Dnes je tomu přesně deset měsíců, co jsem se tam vylodila poprvé a díky svým přátelům jsem objevila mnohé z italské kultury a gastronomie. Chcete-li opravdu okusit chuť Toskánska, připravte se na výjimečně sladké snídaně v podobě dortů, sušenek, dezertů a koláčů. Zajděte do první cafeterie na rohu ulice, nechte si připravit presso s kapkou mléka a vyberte si ze široké nabídky čokoládových dobrot. My si možná sladké nadělujeme za odměnu, Ital si jím zpříjemňuje každé nové ráno.

A když už mluvíme o sladkém a kávě – oblíbené italské capuccino se pije pouze do 11 hodiny ranní a neslouží v žádném případě jako sladká tečka po jídle. Porušení tohoto pravidla se v Itálii neodpouští!

Mám-li poradit, jak si okořenit letní dovolenou něčím výborným, pošlu vás za originální chutí Itálie do hotelu Adua v nádherném lázeňském městečku Montecatini Terme, kde pro vás k večeři připraví přímo královské hody. Na výběr budete mít z tisíce druhů těstovin (jen pro představu: špagety, tagliatelle, sedanini, penne, fusilli, pastina, fettuccine a mnoho dalších…) nejčastěji v kombinaci s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem, voňavých mas a klobás i různě připravených mořských plodů s grilovanou zeleninou.

K italské kultuře navíc neodmyslitelně patří velká večerní aparativa neboli rauty. Ve Florencii je vyhlášený bar Kitsch, který vám za několik eur nabídne jak jeden drink (vyzkoušejte Spritz!), tak neomezenou konzumaci dobrot všeho druhu. Celá jedna místnost je vyhrazená pouze italským dobrotám, jejichž názvy sice zapomenete s posledním soustem, o to víc vám však utkví v paměti jejich nezaměnitelná chuť. Navíc veškeré chutě lze kombinovat dohromady a užít si tak doslova degustační menu podle svého přání.

Milovníkům ryb zase musím doporučit florentskou restauraci Trattoria Sampei, jež je zaměřená na rybí jídla vykouzlená zkušenými šéfkuchaři. Zde najdete i ten nejlepší čokoládový dort s horkou čokoládou uvnitř a vanilkovou zmrzlinou navrch.

Další upozornění: italské zmrzliny jsou těžce návykové a především vydají za dvě hlavní jídla. Vychutnávejte si proto hutnou smetanovou pochoutku s pravými ingrediencemi raději několikrát, zato v menším množství.

Tak už víte, kam se letos vydáte za zážitky? Ať už se zamíříte kamkoli do Toskánska, poproste své italské přátele, ať pro vás připraví ribolitu a nechte se překvapit, co vám přinesou (menší nápověda: nemá to s rybou co dočinění). Z jídelního lístku i pětihvězdičkové restaurace totiž neobjevíte tolik, co od známých labužníků a původních Toskánců. A poslední šťavnatá rada závěrem – za tou nejlepší pizzou si zajeďte do městečka Nagara.

Teď už vám jen nahraji obrázky do fotogalerie a jdu se najíst. Nějak mi vyhládlo. Dobrou chuť!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here