Brunello se díky svým jedinečným vlastnostem rozšířilo v celé oblasti a vyrábí se z něj nejlepší červené víno Toskánska – Brunello di Montalcino. Je-li Brunello di Montalcino králem toskánských vín, Biondi Santi je právem považováno za krále Brunella. Ostatně prestižní magazín Wine Spectator před deseti lety poznamenal: “První velké italské víno pochází z Montalcina. Kde by Itálie byla bez velkých vín z Biondi Santi?”
Vína Biondi Santi pravidelně získávají nejvyšší ocenění od Gambero Rosso (prestižní průvodce italskými víny) a těší se obrovské oblibě, respektu a uznání po celém světě. Biondi Santi pracuje na několika vinařských usedlostech. Usedlost Il Greppo, ve které se Brunello zrodilo, zůstává nadále centrem dění a stále vyrábí Brunello přesně podle původního tradičního postupu. Naopak v usedlosti Villa Poggio Salvi, která je druhým sklepem Biondi Santi, se připravuje moderní a rafinované Brunello budoucnosti. Současný enolog Villa Poggio Salvi – Luca Belingardi – je vnukem Franca Biondi Santiho, majitele původní usedlosti “Il Greppo”. Sklepy Il Greppo a Villa Poggio Salvi jsou úzce spjaté a mají stejnou filozofii, jejímž základem je důraz na výrobu vysoce kvalitních vín.
Společnost La Fattoria vám nyni i v České republice představuje čtyři velmi zajímavá vína Biondi Santi, dvě vína ze sklepa Villa Poggio Salvi a dvě tradiční vína z Il Greppo. La Fattoria spolupracuje s vinaři z celé Itálie, a to jak z tradičních oblastí, jako je například Marchesi di Barolo v Piemontu, Biondi Santi v Toskánsku, Tedeschi ve Venetu, tak i s vinaři z méně známých regionů. Mezi ně patří například Feudi di San Gregorio v Kampánii, Argiolas na Sardínii či Donnafugata na Sicílii.
Pokud si budete chtít vyzkoušet opravdu exkluzivní plnou chuť vín s nádechem italského středozemí, určitě ochutnejte:
Brunello di Montalcino Il Greppo 2004 Sangiovese Grosso
Červené víno z historické usedlosti Greppo, ve které se Brunello zrodilo. Původně se nazývalo po svém stvořiteli Biondi Santi. Až poté, co jej začali pěstovat a vyrábět ostatní vinaři, bylo přejmenováno na Brunello di Montalcino. Víno zraje tři a půl roku v malých soudcích ze slavonského dubu, poté ještě šest měsíců v lahvi. Má plnou temnou barvu a vysokou viskozitu. Ve vůni je úžasně komplexní, od tabáku přes černé plody až po koření a kůži. Chuť je nezapomenutelná, plná, teplá a dlouhá, s krásně vázanými taniny. I přes svou sílu je jemné a elegantní. Je to velké víno, které patří mezi nejlepší vína na světě.
Rosso di Montalcino Il Greppo 2004 Sangiovese Grosso
Druhé tradiční víno usedlosti Greppo pochází z mladších vinic, které jsou staré okolo deseti let. Je to velice známé víno, vyhledávané především pro svou intenzivní vůni s tóny ovoce, čokolády a tabáku. V chuti je plné, dlouhé, s krásnou čistotou projevu a dobře vázanými taniny. Rok zrálo v barikových sudech ze slavonského dubu. Dubové dřevo mu dodalo měkký tanin, vůni po vanilce a opáleném dřevě. Toto víno je výborné ke zvěřině a grilovaným steakům.
Brunello di Montalcino Villa Poggio Salvi 2003 Sangiovese Grosso
Brunello z vinic Villa Poggio Salvi Santi je vinifikováno moderním stylem a nepotřebuje tak dlouhé zrání v sudu a lahvi jako tradiční Brunello Il Greppo. Víno je strukturované, s elegantními a měkkými taniny výborně rozpuštěnými do ovocné struktury vína. Velice líbivé a oblíbené Brunello.
Tosco Villa Poggio Salvi 2006 Sangiovese Grosso
Víno intenzivní, jasně rubínové barvy s elegantním a komplexním dojmem zrálo 10 měsíců v dubových sudech ze Slavonie a poté další čtyři měsíce v lahvi. Vůně připomíná koření, tabák a vanilku. V chuti je velice harmonické, jemné, bohaté, sametové a perzistentní. Výborné k těstovinám, pečené drůbeži a sýrům.
Biondi Santi je vynikající víno, jsem moc ráda, že je konečně k dostání také u nás.