Snídaně: Nepodceňujte první dávku energie! + Super tipy na zdravou snídani

1
309

Snídaně je základ a na základech stojí celý dům. Vnímejte své tělo jako svatyni a chtějte pro ni to nejlepší. Můžete začít prvním jídlem dne a tím je SNÍDANĚ! Nevynechávejte ji, udělejte si příjemné vstávání s výtečnou pochoutkou a nastartujte svůj úspěšný den.

snídaně

Spousta z vás po ránu na snídani a jakékoliv malé jídlo nemá ani pomyšlení, druzí ji vynechávají a její absenci vysvětlují nedostatkem času. Ale se vším se dá bojovat. Dnešní článek o zdravých snídaních vám poradí jak se snídaní začít a jak si ji dopřát i v dnešní uspěchané době. Mysleli jsme na ty, kteří do sebe po ránu nedostanou zhola nic a dají si první jídlo v deset hodin v práci. Především jsme mysleli na hektické dny lidí, kteří milují svoji práci a rádi by zdravě posnídali, ale zkrátka jim to čas nedopřeje.

Výzva pro odpůrce snídaní

Pokud se vám po ránu svírá žaludek, představa jakéhokoliv jídla je pro vás nesnesitelná, bude cesta k snídaním složitější. Ale nebojte se, nic není ztraceno. Vymyslíme plán, jak do sebe vpravit alespoň to nejnutnější, aby se tělo nastartovalo a s ním i metabolismus. Vynecháváním snídaně se metabolismus zpomaluje a zastavuje, tělo si bere energii z předchozího dne a vy nový den začínáte vyčerpaní a unavení. Je to začarovaný kruh a tak ho pojďme smazat.

Prvními krůčky se mohou stát oblíbené suroviny, které obvykle jíte během dne a zobete je při práci. Máte rádi oříšky, sušené plody nebo čerstvě nakrájené kousky ovoce? Rozmixujte si večer například buráky a připravte si na ráno malé jednohubky z jablíčka a burákového másla. Pro začátek jich stačí troška, aby si tělo pomalu zvykalo na malé dávky energie. Věřte, že právě čerstvé ovoce s oříšky vám dodá potřebné proteiny, zdravé tuky a sacharidy na cestu do zaměstnání či školy.

Rádoby zdravé snídaně

Po ránu si namažete bílý rohlík se silnou vrstvou másla, na to nutellu a sladkou bombu zapijete padesáti procentním jablečným džusem….Dobrá zpráva je, že snídáte. Jen bude potřeba zapracovat na vhodnějším složení.

Vyhýbejte se pokud možno potravinám s vysokým glykemickým indexem, velmi brzo po nich dostanete hlad. Na první chvíli mohou vypadat, že vás zasytí na celé dopoledne, ale není tomu tak. Glykemický index ukazuje na rychlost sacharidů, které vaše tělo přijme z potraviny, měnících se na cukr. Po požití pokrmů s vysokým glykemickým indexem se sacharidy přeměňují velmi rychle a do těla se nahromadí glukoza najednou. S rychlostí blesku pak dostáváte hlad, jste podráždění a máte chut na sladké neřesti. Jak se jim vyhnout? Stačí si vybírat komplexní sacharidy a máte na půl vyhráno.

Řekněte NE přeslazeným ovocným džusům, které mnoho lidí považuje za zdravější variantu limonád. Přidávejte si jen med nebo sirup. Dejte si raději čerstvé ovoce, nebo si pomeranč vymačkejte doma sami. Ideálním nápojem může být zelený čaj s medem a citronem, který vás probere více než káva, nebo voda s mátou a domácím ovocným sirupem.

Místo ovocným marmelád používejte čerstvé ovoce, které vás zasytí více a dodá vám energii. Navíc vás probere, osvěží a dodá vám požadovanou vlákninu.

Pokud jste masař a nevydržíte ráno bez uzenin, párků a zpracovaných salámů, dejte šanci šunce s nejvyšším podílem masa (nejlépe okolo 98% masa). Výbornou variantou masitých pokrmů, díky které do sebe dostanete bílkoviny, jsou ranní vajíčka nebo sýry. Zkuste sýry typu cottage, Philadelphia nebo žervé. Tvaroh tělo po ránu zpracovává hůře, tak si ho pošetřete raději do odpoledních hodin.

Jak by tedy mohla vypadat snídaně, která by uspokojila všechny chuťové pohárky?

Ukážeme si pár tipů snídaní, které nejsou nijak náročné, a jejich přípravu zvládne každý. Některé se výborně hodí pro hektická rána, lze je totiž připravit večer a ráno je pouze čapnout a vzít je na cestu z domu.snídaně

Sladké kaše na různé způsoby

Horká kaše s vanilkovou příchutí pro zahřátí v pozdním letním ránu. Vanilkové Alpro mléko dodá kaši nasládlou chuť, do něho mléka přidejte ¾ hrníčku uvařené quinoi , špetku soli a chvíli povařte, dokud se suroviny nespojí. Pak už kaši nalijte do mističky a ozdobte nakrájeným banánem, granátovým jablkem a kešu oříšky.

Kaši babího léta připravíte z hrnku mléka, ovesných vloček a jablečného pyré. Suroviny společně povaříte a do horké kaše rozmačkáte půl banánu a posypete skořicí a mandlemi ve slupce. teplá kaše vás zahřeje v pozdním letním ránu.

Poslední čerstvé jahody a maliny z obchodu pošetřete k rýžové kaši s mlékem. Předvařte si rýži předchozí den a ráno ji ohřejte s trochou mléka. Výsledek posypte pistáciemi a přelijte agáve sirupem. Rychlejší variantou může být rýžová kaše Nomina, kterou pořídíte do padesáti korun.

Nadýchané zdravé lívance

Kdo má rána klidná a má trochu času, může si připravit vynikající ricottové lívance. Stačí kelímek ricotty (nebo lze nahradit cottage sýrem), k němu přidat vajíčko, celozrnnou mouku nebo rozmixované vločky a med podle chuti. Během míchání přidáte ještě špetku soli, prášek do pečiva a vylejete na rozpálenou pánev. Lívance můžete ozdobit sezonním ovoce, nabízí se ostružiny, kterých je plný les.

Chia pudink a granola

Zaneprázdnění uvítají snídaně, které se mohou připravit předchozí večer. Stačí najít uzavíratelnou sklenici a do ní nasypat chia semínka, jogurt nebo mléko, rozmačkané ovoce, domácí granolu a zdravý chia parafit vám přes noc nabobtná v lednici a ráno ho bez příkras posnídáte i na cestě do práce.

Rychlé a vydatné smoothie

Ke sladkým tipům patří rozhodně i rychlé smoothie, které si připravíte během tří minut, nakrájíte si oblíbené ovoce, přidáte sojové mléko nebo normální a trochu vody. U nás vyhrává avokádové smoothie s kousky kiwi a banánu nebo ranní životabudič s kávou. K banánu přidáte mléko podle chuti, trochu vloček, hořkého kakaa a kávových zrnek a spojíte tak snídani s ranní kávou. Nesmíme vynechat fialové potěšení s borůvkami, ostružinami a vanilkovo-borůvkovým proteinem a mlékem. Proteinové smoothie uvítají sportovci ale i milovníci lesních plodů.

Slané posnídání

Dodejte tělu bílkoviny a kopec čerstvé zeleniny v sýrové omeletě s rajčaty a paprikou. Našlehejte si vajíčko s mlékem, solí a pepřem, přidejte nastrouhaný parmazán a osmažte na pánvi. K tomu se výborně hodí jakákoliv zelenina a celozrnné pečivo. Omelety můžete obměňovat například čerstvými hříbky, listovým špenátem nebo jarní cibulkou.

K toastům se hodí skoro vše

Mohli byste si připravit sladké francouzské varianty s medem a ovocem, ale výborné jsou toasty se šunkou, domácí pomazánkou z vajíčka nebo červené řepy a mrkve. Fantazii se meze nekladou a toasty se pod vašima rukama stanou uměleckým dílem. Stačí si je namazat bud burákovým máslem, posypat banánem a skořicí, nebo na podklad krémového sýru přidat losos, kopr a plátek citronu.

Vidíte, že se snídaní se dá vyhrát a nemusí být neustále jednobarevná a stejná. Nakopněte vaše tělo správným směrem, než vás tělo nakopne za to, co mu vybíráte za potraviny.

© Barbora Mikysková

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here