Ryba Fugu: Adrenalinový zážitek z restaurace

0
1027

Čtverzubec, známý také jako Takifugu (v překladu „říční prase“) je menší, vysoce jedovatá ryba, která právě svou jedovatostí láká labužníky z celého světa. Vyskytuje se i v jiných mořích, ale pouze Japonci vyvinuli speciální a velice náročný proces úpravy tak, že je možné ji běžně podávat v restauracích. Běžně možná není to pravé slovo, v Japonsku funguje asi 1000 restaurací, kde je Fugu k dostání a každý kuchař musí úspěšně absolvovat speciální školení.

To trvá 2 až 3 roky, skládá se z praktické části zaměřené na samotnou přípravu ryby a teoretické části formou písemného testu. Kuchaři, kteří nestihnou upravit maso v časovém limitu, nebo udělají jedinou chybu v testu, jsou okamžitě vyloučeni. Jde doslova o život, a proto druhé šance nepřicházejí v úvahu. Každý rok tak uspěje zhruba 30 % uchazečů, kteří následně získají oficiální certifikát od Fugu asociace a jsou oprávněni rybu zpracovávat v restauraci pro hosty.

Navzdory tomu, že každý rok připraví nesprávně upravená Fugu několik lidí o život, poptávka neustále roste. Lov i prodej je mimo Japonsko zakázaný, do restaurací v jiných částech světa se dodává již zpracovaná ryba v mraženém stavu.

Je to právě malé množství jedu, které vytváří onu unikátní chuť rybího masa. Jed se nachází hlavně v játrech, kůži a některých dalších orgánech, proto tyto orgány nesmějí být při přípravě poškozeny. Pro představu, k usmrcení dospělého muže by stačilo množství jedu o velikosti špendlíkové hlavičky. V porovnání s kyanidem je tato látka 1200krát smrtelnější.

Je tedy jasné, proč tato pochoutka není pro slabé povahy. A i ti otrlejší při každém soustu doufají, že neucítí mravenčení kolem úst, to je totiž první z příznaků otravy. Nebezpečná látka se nazývá Tetrodotoxin a působí postupné ochrnutí svalstva. Oběť otravy se udusí při plném vědomí a žádný protijed doposud není znám. Jediná léčba spočívá v umělé podpoře dýchání přístrojem, dokud nepominou účinky jedu.

Myslíte si také, že jen blázen by něco takového podstupoval dobrovolně? Možná, pokud se však svěříte do rukou zkušeného člověka, není třeba mít přehnané obavy. Japonští kuchaři mají tuto rybu téměř v posvátné úctě, každému jich denně projde pod rukou více než stovka a dobře si uvědomují, že příprava musí být opravdu precizní. Díky jejich práci můžeme najít restaurace, které podávají tuto ošemetnou pochoutku již více než sto let bez nehody. Ono nepodlehnout pokušení ochutnat maso jednoho z nejjedovatějších tvorů planety není také úplně nejjednodušší.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here