Luvo Ntezo: Rozhodnutí ke změně

0
1781

Před osmi lety umýval nádobí v hotelu, nyní je nejuznávanějších sommelier v Kapském městě. Je to gastronomický odborník. Specializuje se především na víno, ale i na ostatní nápoje a samozřejmě i na kombinaci pokrmů a nápojů. Co myslíte, jak dlouho může člověku trvat, než se stane jedním z nejlepších sommelierů na světě? Přibližně dvacet, třicet, čtyřicet let? Ve skutečnosti stačí jen pár let.luvoo5

Luvo Ntezo začínal v Jihoafrické republice v hotelu Twelve Apostles jako pikolík u hotelového bazénu. Když poprvé přijal objednávku hosta na víno, nevěděl ani, jak se používá vývrtka. Dopadlo to nakonec tak, že si host sám musel láhev otevřít. A právě v této chvíli se rozhodl, že se chce o víně naučit víc.

Někdo na příležitost čeká, jiný ji sám vyhledává. A když se dozvěděl, že k hotelu patří vinný sklep, požádal, zda by ho mohl navštívit. Ve sklepě se seznámil s vinařem Johnem Laubscherem a sklepmistrem Hermanem Hanekomem.

„Otázka nespočívá v tom, zda to dokážeme, ale v tom, jestli se to rozhodneme udělat.“ autor neznámý

Mnohým by stačila jen přítomnost obou znalců a jejich základní poznatky. Báli by se na cokoli zeptat, aby nevypadali hloupě. Luvo, ale nechtěl promarnit příležitost a tak oba začal zahrnovat spoustou směšných otázek. Pánové se nestačili divit a jen s úžasem odpovídali.

Postupem času si vytrénoval skvělý „nos“ na víno, ale jeho učitel mu sdělil, že zatím „postrádá poetiku vyjadřování znalců vína“. Mohl se urazit a utvrdit se v názoru, že mít „nos“ stačí. Místo toho, ale začal trávit své volné dny i volné hodiny po práci studiem. Každý den tak zdokonaloval svou angličtinu četbou.

Zlomový okamžik nastal, když hlavní sommelier hotelu společně s manažerem otevřeli láhev vína pro zaměstnance. Jakmile se víno otevřelo a začalo ochutnávat, všichni pokyvovali hlavou, jak je víno dobré, ale když se napil Luvo, ač byl nováčkem, víno ohodnotil jako špatné, nebál se říci svůj názor. „Zvětralé, ploché, fádní, zkažené“ A skutečně jako poslední se napil zkušený sommelier hotelu a potvrdil, že jde o špatnou láhev.

„Pokud nic neřeknete, tak se pak nedivte, jak to dopadne.“ W. Churchill

Luvo svým názorem natolik zaujal management hotelu, že byl okamžitě poslán na školu studovat vína. Za dva roky na to zvítězil v národním kole soutěže Chaine des Rotisseurs  v kategorii mladých sommeliérů a kvalifikoval se na mezinárodní soutěž ve Vídni, kde skončil čtvrtý. Úžasný úspěch, zvlášť když vezmeme v úvahu, že Luvovi bylo tehdy jen 25 let.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here