Melinda Gates: Žena miliardáře s velkým srdcem

0
1677

Narodila se 15. srpna 1964 v Dallasu a již na střední škole mezi svými spolužáky vynikala v počítačové vědě a ekonomice. Tyto předměty ovlivnily i její další studium a Melinda French Gates úspěšně získala bakalářský titul na prestižní univerzitě Duke. V roce 1987 obdržela manažerský titul MBA a to bylo už jenom chvíli předtím, než potkala svého životního partnera Billa Gatese. Seznámili se v New Yorku, po nastoupení do jejího nového zaměstnání, ve společnosti Microsoft. Bylo jí 23 let, na světě byla teprve druhá verze Microsoft Windows a Melinda v té době určitě netušila, jak se její život po boku jednoho z neúspěšnějších podnikatelů světa během několika let změní.

Melinda Gates je považována ve světě informatiky za velmi inteligentní ženu. V Microsoftu  řídila například Microsoft Publisher nebo Expedii a stála v čele vývojů mnoha multimediálních produktů. Své znalosti neuplatňovala pouze u Microsoftu. Začala působit v internetové lékarně Drugstore.com nebo například u Washington Post. Po narození prvního ze svých tří dětí se však své manažerské pozice u Microsoftu, a později i členství ve výboru pro Drugstore.com, dobrovolně vzdala. Co ji vedlo k tomu, aby tento úspěšný život se slibnou kariérou opustila? Byla to potřeba být dobrou matkou nebo v tom bylo ještě něco jiného?

Už v 90. letech spolu s manželem Billem Gatesem začali věnovat nemalé částky z jejich výdělku pro charitativní účely. Jejich mnohdy nejasné konečné cíle vedly manžele k zamyšlení, jestli by nebylo lepší mít nad těmito charitativními částkami vlastní kontrolu a určité zaměření. V roce 1999 spolu založili Bill & Melinda Gates Foundation (neboli „Nadaci Billa a Melindy Gates“) přejmenováním a spojením již fungující nadace otce Billa Gatese, Williama H.Gates seniora.

Nadací je v nynější době na světě velký počet. Čím se tedy ta jejich od těch ostatních odlišuje? Mohli bychom ji nazvat „inteligentní” charitativní pomocí, která se snaží řešit problémy globálně. Posláním Melindy a Billa Gatese je přesvědčení, že každý lidský život má stejnou hodnotu. Chtějí zredukovat nespravedlnost v zanedbaných oblastech v USA i jiných zemích a jejich odhodlání potvrzuje fakt, že se sami charitativních akcí zúčastňují a zajišťují, aby se peníze dostaly ke správným lidem. Protože z vlastních zkušeností vědí, jak důležitý vliv na zdokonalování života má vzdělání, věda a technologie, zaměřují se kromě pomoci ve zdravotnictví v nejvíc postižených zemích i na tyto oblasti.

Díky nim byly například vybraným veřejným knihovnám v USA, Mexiku a Chile poskytnuty počítače a bezplatný přístup na internet a každoročně je umožněno mnoha studentům z amerických rodin s nízkým příjmem po absolvování středních škol studium na vysokých školách. Protože je potřeba vyřešit nejen samotný problém, ale i jeho původ, velký význam mají dlouhodobé projekty. Podporují práci na vývoji nových léků proti malárii, tuberkulóze nebo AIDS. Finančně a informativně pomáhají drobným zemědělcům z chudých oblastí, pro které je práce na poli jediným zdrojem obživy. A tak bychom mohli pokračovat.

V roce 2005 byla Melinda a její muž Bill, spolu s Bonem ze skupiny U2, jmenováni časopisem Time za svoji pomoc světu „Lidmi roku“ a v roce 2006 získali cenu za mezinárodní spolupráci „Španělskou medaili svobody“ od španělského prince Felipeho za světový vliv působením jejich charitativní pomoci.

Jejich nadace dodnes věnovala pro charitativní účely více než 13 miliard dolarů. Nyní je také začal podporovat v pořadí druhý nejbohatší muž světa, Warren Buffet. Jeho příchod do nadace zdvojnásobil její jmění, což umožnilo realizaci mnoha budoucích projetků.

Melinda a Bill se řídí ve svém životě rčením: „Od těch, kterým je hodně dáváno, hodně je očekáváno,“ a potvrzují to již první výsledky jejich charitativní činnosti. Pochopili, že pomoc není jen o penězích, ale i o osobním kontaktu a tvrdé práci. Melinda se rozhodla opustit kariéru, aby se mohla naplno věnovat nejen svým dětem, ale i nadaci. Ročně procestuje tisíce a tisíce kilometrů, aby se mohla setkávat s lidmi, kterým dokázala tolik změnit jejich životy a proto svého rozhodnutí určitě nikdy nebude litovat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here