Každá žena touží po krásné, zdravé a mladistvé pleti. Ve snaze tuto touhu naplnit pak žena nakupuje množství kosmetických produktů, různých krémů, gelů, tonik či peelingů a pravidelně chodí na kosmetiku, kde podstupuje množství chemických procedur. Ale co když se tajemství krásné a čisté pleti ukrývá v tom, co jíme? Zajímá vás, které potraviny přinášejí pro naši pleť ty nejlepší výsledky?
Nadarmo se neříká, že člověk je to, co jí. Potraviny, které konzumujeme, mají na nás, náš organismus, naše zdraví a samozřejmě i naši krásu pozitivní, ale i negativní důsledky. Je tedy zapotřebí rozlišovat ty potraviny, které naší kráse pomohou, a ty, které ji naopak uškodí. A protože snad každá žena touží po kráse, přinášíme vám článek s 13 kroky k vaší kráse představovanými 13 potravinami, které kráse bezesporu svědčí.
Číslo 1 – Kale proti kožním neduhům Kale je listová zelenina, která včetně toho, že skvěle chutná, má také báječné účinky na naši krásu a zdraví, neboť obsahuje množství základních živin důležitých pro naše tělo (například vitamín A). Kale se svými blahodárnými účinky je vhodným parťákem pro léčbu kožních problémů. Tip na závěr: Jedna sklenice čerstvé šťávy z Kale denně rozzáří vaši pleť do dokonalé čistoty.
Číslo 2 – Zázvor proti nečistotě Pikantní zázvorový kořen je prospěšný nejen našemu zdraví, ale také naší pleti, neboť má antiseptické a čistící vlastnosti. Tip na závěr: Každodenní konzumování šťávy ze zázvoru a mrkve naši pokožku rozjasní a pomůže i s léčbou kožních problémů.
Číslo 3 – Celer pro zářivou pleť Naprostou vitamínovou bombu představuje v našich podmínkách velice dobře známá zelenina, tedy celer. Celer totiž obsahuje množství vitamínů A, C a E a také minerálů, jako je hořčík, selen a draslík. Díky této vitamíny a minerály nadupané bombě i malá celerová svačina rozzáří vaši pokožku na celý den.
Číslo 4 – Hnědá rýže pro čistou pleť Vyměníte-li chleba za hnědou rýži, udržíte hladinu cukru v krvi pod kontrolou. A s dosažením rovnovážné hladiny cukru v krvi dosáhnete nejen vyvážené energie, ale také čisté pleti. Tip na závěr: Hnědou rýži můžete zkombinovat s citronem, dušenou brokolicí a tofu.
Číslo 5 – Česnek jako přírodní antibiotikum Česnek sice nebývá nejlepším řešením pro náš dech, ale na druhou stranu dokáže být velmi užitečný pro naši pokožku, neboť působí jako přírodní antibiotikum, jež nás zbavuje bakteriálních projevů na naší pleti. Pokud chcete dosáhnout těch nejlepších výsledků, konzumujte česnek syrový. Pokud však rádi kombinujete chutě a česnek je pro vás přijatelnější v omezenější míře, pak jej přidejte například do zeleninového salátu.
Číslo 6 – Avokádo pro lepší hydrataci Avokádo má nejen vynikající chuť, ale také pozitivní účinky na naši pleť. Obsahuje vitamín E a C, přičemž oba tyto vitamíny minimalizují zánětlivost pleti a naopak napomáhají k hydrataci. Tip na závěr: Kromě guacamole si dopřejte i trochu té avokádové masky.
Číslo 7 – Borůvky, bojovník proti stárnutí Borůvky obsahují množství zdraví velmi prospěšných antioxidantů, které chrání pleť před stárnutím. Tip na závěr: Borůvky si můžete vychutnat například v ranním smoothie.
Číslo 8 – Brokolice Brokolice obsahuje stejně jako borůvky množství antioxidantů bojujících s volnými radikály. Včetně toho je brokolice dalším skvělým zdrojem prvků chránících naši pleť, a to vitaminů A, B, C, E a K, které podporují tvorbu kolagenu. Tip na závěr: Brokolici si můžete dát na večeři a vychutnat si ji společně s lososem.
Číslo 9 – Mrkev pro hvězdný lesk Díky mrkvi a obsahu betakarotenu v ní se bude vaše pokožka zdravě lesknout. Betakaroten totiž vaši pokožku ochrání před předčasným stárnutím a pomůže jí opravit poškození pleti. Tip na závěr: Mrkev si můžete vychutnat v podobě osvěžujícího džusu s mátou.
Číslo 10 – Citrón jako dokonalá očista Citron se pyšní skvělými detoxikačními účinky, nejenže totiž pročistí játra a buduje nové enzymy, které z krve odstraňují toxiny, ale dokáže pročistit i vaši pokožku Tip na závěr: Svůj den nastartujete se sklenicí vlažné vody a plátkem citronu, který rozjasní vaši pleť.
Číslo 11 – Jablka, výživa krásné pleti Jablko se řadí k oblíbeným podzimním plodům. Mimo to jsou i vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny, draslíku a kyseliny listové. Tip na závěr: Můžeme je přidat do koláče a jiných sladkých, ale také slaných receptů, například k vepřovému masu.
Číslo 12 – Jahody, antioxidanty pro čistou a voňavou pleť Jahody jsou dokonalým ovocem, které oplývá ještě dokonalejší chutí, jíž se nic nevyrovná. Kromě chuti jsou navíc vynikajícím zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů, které pomáhají udržovat zdraví a krásu naší pokožky. Tip na závěr: Vychutnat si je můžete v podobě celozrnných sušenek se smetanovým sýrem a samozřejmě s jahodami.
Číslo 13 – Špenát, zelenina pro zdraví i krásu Špenát je zázračnou zeleninou, která chrání před onemocněním srdce, rakovinou tlustého střeva, osteoporózou či artritidou. Obsahuje betakaroten, vitamíny C, E a K a kyselinu listovou. Tip na závěr: Vyzkoušejte například špenátový salát či špenátový dip.
© Markéta Vlková