Nová generace šéfkuchařů, géniové chutí

0
2191

Doba, kdy se kuchaři schovávali za širokou zástěrou, skončila. Nová generace šéfkuchařů si je vědoma svého vzhledu a ví, že image je jednou z jejích silných zbraní. Dnešní šéfkuchaři jsou celebrity. Dávají o sobě vědět, ukazují se na veřejnosti, mají svůj vysílací čas v televizi, objevují se v časopisech a na obálkách svých knih a v restauraci je vidíme hovořit s hosty. Příprava jídla v jejich podání připomíná koncert jehož závěrem je symfonie barev, tvarů a chutí.

Yannick Delpech – benjamínek
Ve svých 24 letech se mohl pochlubit úspěchem, na který jiní čekají celý život – první michelinskou hvězdičkou. Tu získal roku 2000 a letos k ní přibyla druhá, což ho pasovalo na nejmladšího nositele dvou michelinských hvězdiček. Šéfuje restauraci L’Amphitryon v Colomiers nedaleko Toulouse a jeho kulinářské výtvory jsou k nakousnutí stejně jako jejich 32 letý majitel. Posuďte sami: marinovaný červený tuňák, servírovaný na závitcích ze syrového tuňáka nebo sardinek, tresčí krém a herinkový kaviár – to je jen příklad jeho nevyčerpatelné invence.
Jamie Oliver – ve stylu rokenrolu
Oliverománie se na nás valí ze všech stran. I naprostý gastronomický analfabet pletoucí si michelinské hvězdičky se vzorkem pneumatik při vyslovení jména Jamie Oliver zastříhá ušima: kde už ho jenom slyšel?

Oliverovi nelze upřít jedno prvenství – zdemokratizoval kuchařské umění. Je autorem četných kuchařských knih /co kniha, to bestseller/, ale hlavně ho proslavily jeho kurzy vaření, které spolehlivě přitáhly k obrazovce statisíce diváků a vnesly svěží vítr do kulinářského vysílání. Zásadně vystupoval bez obligátní kuchařské čepice na hlavě, čímž si vysloužil přezdívku „naked chef.“ K Jamieho úspěchu přispěla i jeho image rockera v džínách a botaskách a jeho dar zpřístupnit vaření široké veřejnosti, navíc s humorem a srozumitelně. Svou popularitu využívá i ke chvályhodným projektům, jako je vzdělávání problematické mládeže a zlepšení kvality jídla ve školních jídelnách. Bez nadsázky se dá říct, že Jamie Olivier se stal britským národním bohatsvím.

Gordon Ramsey – bad boy ze Skotska
Během svého 42 letého života šéfoval dvacítce restaurací po celém světě, mezi něž se od loňského listopadu řadí i restaurace Maze Prague v pražském hotelu Hilton. Gordon Ramsay měl našlápnuto ke kariéře profesionálního fotbalisty, ale nehoda jeho plány změnila a zavedla ho na cestu gastronomie. /Skoro by se chtělo říct „Díky Bohu“./

Prošel stážemi u Guy Savoye a Robuchona v Paříži, aby se posléze vrátil do Anglie a dostal se až na vrchol – jedna z jeho londýnských restaurací se brzy pyšní ziskem tří michelinských hvězdiček, celkem jich restaurace pod jeho vedením nasbíraly 12. Do povědomí veřejnosti se dostal i svým televizním pořadem “Hell’s Kitchen”, v němž mezi sebou soupeří dvanáct kuchařů o lukrativní post šéfa exkluzivní restaurace a kde naplno zazářila jeho šťavnatá, ne zrovna vytříbená mluva. Ale proč ne – je třeba se odlišit a vedle jeho fantastické kuchyně je to právě image rebela a hrubiána, která mu získává popularitu.

Joni Tormanen – Finsko v Nice
Ve svých 37 letech vypadá o deset let mladší. Do Nice dorazil z Finska roku 1993 a zpočátku sbíral zkušenosti v předních restauracích na Azurovém pobřeží. Vlastní restauraci L’Atelier du Goût otvírá v Nice roku 2002. Úspěch ani ocenění v podobě hvězdičky v průvodci Michelin na sebe nenechají dlouho čekat. Roku 2007 stěhuje svou restauraci do La Réserve, vyhlášené předválečné restaurace v Nice. Z 24 míst ji rozšiřuje zhruba na 100 /bistro se 70 místy a gastronomická restaurace s 25 místy/. Sázka na riziko se vyplatila, o čemž svědčí michelinská hvězdička po necelém roce provozu.

Joni Tormanen dokazuje, že i přes svůj mladistvý vzhled má tým 32 spolupracovníků a budoucnost restaurace plně pod kontrolou.

Yannick Alléno – uhrančivý pohled i kuchyně
Předsevzal si, že ještě před 40. narozeninami dosáhne na tři hvězdičky od Michelina. Sázku sám se sebou vyhrál – vytoužené tři hvězdičky si na své konto připsal loni, ve věku 38 let. Restaurací, která se jimi může chlubit, je Le Meurice v Paříži. Alléno tady šéfuje týmu 75 kuchařů, který řídí jako orchestr – rozděluje partitury a diriguje jejich vzájemné sladění, tak aby výsledek – umělecké dílo – byl jedinečný.

Letos se podílel na vytvoření nové restaurace Le Dali v Hôtel Le Meurice. Jak už její název napovídá, vzdává hold Salvadoru Dalímu a tomu je podřízena i výzdoba, pod kterou je podepsaný Philippe Starck.

Christophe Michalak – hříšně dobré dezerty
Má talentu na rozdávání. Ostatně je to také držitel titulu Nejlepší světový cukrář roku 2005. I když se k tomuto řemeslu, které povýšil na umění, dostal náhodou, osudu neunikl. Učil se u takových cukrářských mistrů, jako je Ladureé a Fauchon. Výsledky jeho práce přinesly roku 2000 ovoce v podobě postu šéfcukráře slavné Plaza Athénée. Celá Paříž míří do Galerie des Gobelins, čajovny v Plaza Athénée, aby ochutnala jeho elegantní a hříšně svůdné sladkosti a – možná- se mezi dvěma sousty pokusila zahlédnout jejich autora. Momentálně nabízí například dezert ve formě sendviče /krém, želé z manga a jasmínu a plátky jahod/ nebo shooting, obdélníkový dezert z mletých mandlí plněný jahodami a schovaný pod závějí krému z maracuji a zázvoru.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here