Brunch: Jak nejlépe strávit gurmánskou neděli

1
1836

Kde se vlastně brunch vzal? Jeho název vznikl spojenim slov breakfest a lunch, tedy v doslovném překladu něco jako snídaňoběd. Vznikl původně v Anglii, kde mnoho rodin chodí pravidelně každou neděli do kostela. Obvykle nestihnou snídani a když se vrací domů, je na oběd ještě brzy. A proto zde vznikl nápad propojit to dohromady. Brunch si velmi rychle získal popularitu a rozšířil se do celého světa. Je velmi oblíbený třeba v USA, kde se pořádá při různých slavnostních příležitostech. Nejpopulárnější je novoroční a valentýnský brunch. Hojně pořádaný je i ve Francii, protože Francouzi odjakživa mají rádi dobrou kuchyni. Jen se vyhýbají slovu brunch a říkají tomu “le grand petit déjeuner”,  tedy “velká snídaně”.

U nás si brunch získává stále větší oblibu pro rodinná setkání nebo pro neformální obchodní jednání. Při brunchi totiž nejde jen o gurmánský požitek, ale také je to významná společenská událost. Obvykle se vyžaduje casual dress, což se dá pojmout jako nedbalá elegance. Vhodné jsou třeba tmavé kalhoty, společenská košile, šaty, topy nebo sáčka. Brunch začíná obvykle v 11 hodin dopoledne a hodovat se může až do 3 hodin odpoledne. Výhodou je, že zaplatíte pouze vstup a pak můžete jíst a pít, co hrdlo ráčí. Není zde kromě času žádné omezení, jen to, co váš žaludek snese. V nabídce bývají studené předkrmy, saláty, grilovaná masa, zapečená jídla, ovoce a dezerty. U správného brunche by minimální nabídka měla zahrnovat 20 druhů předkrmů, 10 hlavních jídel, 5 druhů příloh a 15 druhů dezertů. Záleží pak, zda konkretní podnik nabídku rozšíří nebo přidá i místní speciality.

Středozemní brunch v restauraci Zinc v hotelu Hilton.
Brunch s podtitulem Family, Friends, Food, Fun nabízí kulinářský zážitek v podobě středozemní kuchyně, kde na vás budou čekat čerstvé ústřice, humři, losos, filety, tygří krevety, rybí koláč a jiné mořské pochoutky. Samozřejmostí jsou klasické lahůdky, jako je sushi, sušené hovězí, olivy, čerstvá šunka, maso krájené přímo před vámi nebo výběr sýrů. Nejoblíbenější je dezertový bar, kde si vybere opravdu každý, protože výběr dortu je bez nadsázky nadstandardní. A jako sladkou tečku na konec určitě vyzkoušejte oxfordský pudink z chleba a másla s krustou z brandy nebo rebarborový kompot se smetanou a sýrem mascarpone. Prostředí v restauraci je velmi příjemné a navíc vám k jídlu bude hrát jazzova kapela.

Tematické brunche v Mövenpick Hotelu Praha.
V restauraci Il Gardino, kam se dostanete hotelovou lanovkou, najdete každý měsíc výběr z několika brunch menu podle konkrétních surovin. Určitě doporučujeme květnový brunch plný chřestu, jahod a talších zdravých specialit. A navíc zde čeká i doprovodný program: karikaturista, žonglérské vystoupení a živá hudba na kytaru. V červnu přijde na řadu brazilský brunch se samba skupinou a tanečníky, churrasco grillem a caipirinhas. A v červenci brunch na téma houby a lesní plody – začněte prázdniny výtečným jídlem, vystoupením street dance, tematickým malováním na tvář, hlavolamy a živou kytarovou hudbou. Určitě si užijete kulinářský zážitek ve spojení s nádherným výhledem na Prahu.

Mezinárodní degustace v SOHO restauraci
Restaurace SOHO připravila speciální brunch menu s programem pro rodinné setkání, kde se soustředí i na ty nejmenší. Je připraven bohatý doprovodný program, hry, soutěže a hračky. Ochutnáte zde mezinárodní speciality, jako jsou teplé japonské předkrmy, srbská pleskavica, italský chléb s čerstvým sýrem, česká krupicová kaše a spousta jiných zajímavých pokrmů z celého světa. Pro labužníky je to opravdová lahůdka!

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here