812 druhů kopečkových delikates! Takovou zmrzlinu jste ještě nejedli

0
1731
Historie ledové pochoutky je stará jako lidstvo samo. Už babylonští vládci si nechávali z hor svážet sníh, ochutili jej ovocnými šťávami a chladivá vášeň byla na světě. Od dob olizování sněhu jsme se však i v evoluci zmrzlinového požitkářství dostali zběsile daleko. Jednomu neobyčejnému muži v nevelkém městečku Mérida se podařilo vyšlechtit přes 800 druhů kopečkových delikates a jejich počet stále roste. Pokud je pravdou, že lidská fantazie a kreativita nezná mezí, důkaz hledejte ve v útrobách Venezuely. Zmrzlinářství Heladeria Coromoto nabízí stovky svůdných a divoce chutnajících důvodů, proč při svých toulkách světem rozhodně nevynechat právě tuto destinaci.  
Prvním artiklem, který náhodně kolemjdoucího turistu přímo práskne do očí, je hrdě světélkující nápis „Record Guiness“. Ano, skutečně. Zmrzlinářství Coromoto je čestným členem Guinessovy knihy rekordů. Tolik druhů zmrzliny nemají nikde jinde na světě. Zcela samozřejmě se rozhodnete vstoupit dovnitř. Rozhlížíte se. Přiměřený ruch španělsky hovořících občanů směle dokresluje temperamentní atmosféru a slibuje cosi nevšedního. Pak to přijde! Obrovská tabule na zdi. Stovky, stovky a stovky nejrůznějších názvů. Brada nevěřícným údivem pozvolna upadá stále hlouběji k zemi. Jak pročítáte, začínáte chápat, v čem spočíval vábivě svítící nápis před vchodem. A tedy pokračujete…
…česneková, cibulová, masová, rýžová, medová, pšenicová, avokádová, fazolová, tuňáková, dýňová, zázvorová nebo s příchutí venezuelského piva Polar, sardinek v brandy, krabů v bílém víně, pstruha, garnátů, chobotnic, šampaňského, chilli, whisky a stovky dalších. Čtete dál a tohle vás opravdu dostane. Exklusivní příchutě, vysloveně speciality podniku Coromoto, nesoucí názvy jako: „Můj první polibek“ či „Lásko, odpusť“ nebo dokonce „Líbánky“. Nelze se divit, že je Manuel Oliviera místními požitkáři označován za kouzelníka, který svou alchymií umí v ústech rozprostřít chladivé zázraky, jimž jste dosud nikdy nebyli ochotni uvěřit.  
Když Manuel Oliviera před více než dvaceti lety svůj podnik otvíral, začínal s tím nejklasičtějším sortimentem, jakým mohl. Vanilková, čokoládová, jahodová a oříšková, to bylo vše. Dnes jsou jich stovky a pan Oliviera je i přes svůj vysoký věk nezastavitelný objevitel zmrzlinové Ameriky. Stále hledá nové a nové nápady jak zaujmout a jak se zavděčit svému rozmlsanému publiku. Příjemné je vědomí, že bez jediného smítka jakýchkoliv chemických látek. Vzhledem k tomu, že například avokádová příchuť vzala 45 neúspěšných pokusů, než se stala věrohodně chutnajícím hitem, je počet příchutí blížící se devíti stům naprosto unikátním a obdivuhodným počinem.
Ne všechny příchutě jsou dostupné každý den. Obvykle je v denní nabídce táhlých mrazících boxů 70-80 chutí, které se ale neustále obměňují. V pondělí seženete cibulovou, kterou ovšem už v úterý nahradí špagety se sýrem. V tom je přístup vedení nesmírně zajímavý, pestrý a nenápadně vás přemlouvá, abyste přišli i zítra. Nikdy totiž nevíte, o jakou chuť byste mohli přijít. Tak tedy pokud máte své chuťové pohárky nastavené do pozice „připravit“, zavelte „pal“ a rychlým útokem proti letním vedrům přímo do srdce Venezuely.  

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here