4 zdravé a chutné recepty z hrušky

0
4881

V září se pomalu překlápíme do podzimní barevné atmosféry, ke které bezpochyby patří symbolické hrušky. Loučíme se s letními jahodami, malinami a lehkým tropickým ovocem. Jak si vychutnávat lehké a zdravé pokrmy, když už pominula doba léta? Nechte se zlákat hruškami, jsou chutné, sladké a mají nedocenitelný vliv na naše zdraví.

hrušky

Přivítejte babí léto s příchutí hrušek

Vychutnávejte si zdravé pokrmy plné vitamínů. Věděli jste, že hrušky obsahují méně cukru než jablko? Pokud držíte redukční dietu, jsou hrušky ideálním podzimním ovocem. Obsahují spoustu vody a zahání tak žízeň. Mají velké množství rozpustné vlákniny, která napomáhá snižování cholesterolu v krvi. Pokud milujete sladké a nechcete přibírat na váze, pak chutě ukojíte hruškou, která má velmi nízkou energetickou hodnotu. Je plná stopových prvků a podporuje trávení.

Protizánětlivé účinky hrušky

Hruška neobsahuje skoro žádný sodík, tudíž v těle nezadržuje vodu. Vedle protizánětlivých účinků, které jsou způsobeny přítomností minerálů a draslíku, snižují vysoký krevní tlak. Pomáhají při zánětu ledvin a podporují oběh krve. Pokud jsme vás nepřesvědčili důvody, proč si dát hrušku a podpořit tak své zdraví, imunitu a vitalitu, zakousněte se do hrušky zkrátka kvůli její výborné chuti.

Nenechávejte hrušky vosám a vytvořte z nich gurmánský zážitek

Hruškový salát s rukolou

Budete potřebovat dvě hrušky, sýr s modrou plísní, vymačkaný citron, čerstvou rukolu, hrst vlašských ořechů, olivový olej na zálivku, pepř, sůl a čerstvé fíky. Do misky vhodíte omytou rukolu, ořechy a najemno nakrájené proužky hrušek, rozkrájíte do nich sýr a promícháte s kořením a fíky. Salát je výbornou přílohou ke grilovanému masu, nebo si ho můžete dát jako lehkou večeři.

Ricottový toust s hruškou

Na ranní toust si připravte celozrnný plátek chleba, doporučujeme chléb značky Penam. K němu pár lžiček ricotty, pekanové oříšky, skořici na posypání a lžičku včelího medu s plátky hrušky. Na rozpečený toust si natřete jemně krémovou ricottu a ozdobte ji hruškou, oříšky a medem. Vše doladíte skořicí.

Salát s kuřecím masem a hruškou

Nevíte, jak překvapit hosty na grilování? Připravte si pro ně salát s hruškou. Na mísu salátu vám bude stačit balení listového špenátu, nejlépe čerstvého. Dva ogrilované marinované kuřecí steaky, jedna hruška, pokrájená jarní cibulka, olivový olej, sůl, pepř a trocha namletého zázvoru. Postup je jednoduchý, krájet, míchat a zalít olivovým olejem.

Sladká hrušková kaše

Do nerezového plecháčku si nasypte požadované množství vloček na vaši jednu porci, povařte je spolu s vodou a špetkou soli, když jsou vločky měkké, přilejte k nim mléko, pokrájenou hrušku a špetku kardamomu. Exotické koření kaši nejen ovoní, ale zahřeje váš organismus podobně jako skořice. Hotovou kaši na misce přelijeme javorovým sirupem a bílým jogurtem. Pokud máte sušené brusinky, přisypte je na jogurt.

Hruškový crumble

Chystáte se na podzimní piknik s přáteli? Přibalte si k dece a dobrému pití v termosce i hruškový crumble. Vystačíte si s pár surovinami a začněte s tím, že vymažete pečící formu kokosovým olejem. Poté smíchejte hrnek vloček, špetku soli, půl hrnečku hnědého cukru, lžičku skořice a čtyři lžíce celozrnné mouky a vajíčko. Do vzniklé hmoty zapracujeme nakrájené hrušky a vanilkové aroma, stačí kapička. Vše dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme po dobu 35 minut. Kdo nechce vymazávat pečící formu a myslí si, že jakýkoliv olej navíc je zbytečný, může formu vyložit pečícím papírem. Papír vám udrží všechnu šťávu a crumble se zaručeně nepřipeče. Při podávání pokrmu ho můžete přelít pravým řeckým jogurtem.

Na podzim se parky a zahrady zaplaví teplými odstíny růžové, fialové a červené. Vyrazte s přáteli na piknik a užívejte si posledních paprsků teplého sluníčka.

© Barbora Mikysková

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here