Gastronomický průvodce Michelin představuje nejlepší restaurace světa

0
1533

Ve francouzské komedii Křidýlko nebo stehýnko legendární komik Louis de Funes ztvárnil jednoho z mnoha komisařů Michelinu, kteří pravidelně objíždí restaurace a kriticky hodnotí úroveň podávaného jídla. Průvodcovská ikona mezi gurmány však měla mnohem skromnější začátky…

Od roku 1900 začal André Michelin vydávat průvodce po Francii, který byl určen cestovatelům v automobilech. Jeho průvodce doporučoval ubytování po cestě, garáže, opravny a čerpací stanice. Vzhledem k tomu, že tehdy si automobil mohl dovolit jen velmi zámožný člověk, do seznamu přibyla i položka restaurací, které byly vybírány s ohledem na kvalitu pokrmů.

Prvních dvacet let distribuoval svoje každoroční dílo zdarma, ale v roce 1920 od toho upustil, když uviděl garáž, kde se jeho nevyužití průvodci hromadily v zaprášeném rohu. V roce 1926 přišel s inovací, která dnes diktuje gurmánům světa, kde se stravovat: legendární michelinskou hvězdičku. V začátcích let třicátých pak přidal ještě dvojitou a trojitou.

Michelinská hvězdička je pro podnik extrémně prestižní záležitostí. Definice jsou následující: jedna hvězdička znamená velmi dobrou restauraci svého druhu, dvě hvězdičky značí místo, kvůli kterému se vyplatí zajížďka a tři hvězdičky znamenají dosažení ultimátního hodnocení restaurace, kvůli které se vyplatí speciální výlet. Jaká je četnost těchto hodnocení je pěkně ilustrováno na příkladu Britských ostrovů, kde je recenzováno přes 5 tisíc zařízení. Jednu hvězdičku přitom obdrželo 98 podniků, dvě hvězdičky pouhých 11 a tři hvězdičky dostaly jen tři restaurace…

Jak se motorismus rozvíjel, se stejným tempem rostl i náklad této publikace. Dnes pokrývá přes 45.000 hotelů a restaurací napříč Evropou a pouze průvodce po Francii se historicky prodalo na 30 milionů kopií! Gurmáni ze všech koutů Zeměkoule se při svých dovolených nechají řídit právě těmito exkluzivními doporučeními.

Nehledáte-li tu největší exkluzivitu, v průvodci naleznete i mnohé další informace. Zachtělo se vám příjemného jarního výletu s přítelkyní vozem bez střechy na slunný jih Francie? Nalistujte ve svém průvodci restauraci, u které bude červeně vyznačeno, že se nachází na místě s dechberoucím výhledem. Jste spíše na netradiční zážitky? Potom upřete zrak na symboly hroznů, které vás upozorní na něčím zajímavý vinný lístek.

Hodnocení je natolik prestižní, že někdy dochází až k extrémním situacím. Šéfkuchař proslulé burgundské restaurace Pobřeží slonoviny Bernard Loiseau spáchal sebevraždu, jakmile slyšel šířící se pomluvy o tom, že jeho podnik ztratí jednu ze svých hvězdiček. Smutným faktem zůstává, že jakmile průvodce vyšel, jeho chlouba si svoji úroveň udržela.

Pokud si chcete užít některou z hvězdiček i v ČR, zajděte do restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Je však třeba dodat, že inspektoři mají plná ústa práce v tradičních západních zemích, a tudíž jim může leccos uniknout přímo pod příborem. Proto zkuste navštívit i La Dégustation, která získává u českých gurmánů stále větší věhlas díky tradiční české kuchyni a speciálnímu menu o deseti chodech…

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here