8 tipů, jak se zdravě stravovat i v práci?

Dali jste si v lednu předsevzetí, že se budete zdravě stravovat bez ohledu na to, kde se nacházíte? Někdy jsou však podmínky pro takové stravování ztížené pracovním prostředím, náplní práce nebo lokalitou, ve které se nacházíte. Pokud už jste ale přesvědčeni o tom, že svému tělu budete dopřávat pouze zdravé a hodnotné jídlo, neměly by tomu bránit žádné překážky. Přesvědčíme vás, že pokud jsou, dají se lehce odstranit. salad-1603608_1280

Plánovat již dopředu

Čeká vás celý den v práci? Víte, že se od samotného rána neodtrhnete od stolu a z místnosti vystrčíte hlavu až na konci dne? Udělejte si konkrétní rozpis jídel na pět pracovních dní. Ideálně takový, abyste mohli využít dvě až tři suroviny vícekrát. Usnadníte si tak přípravu. Nemyslete si, že plánování jídel je ztráta času a nesmysl. S jídelníčkem získáte přehled v tom, co vlastně za celý týden sníte a jaké suroviny používáte. Příště už si nákup můžete pamatovat a vaření bude snazší. Naplánujte si všechny denní porce od snídaně po večeři. Jestliže víte, ve které hodiny se můžete najít, napište si k porcím i dobu. Budete mít jasno v tom, kdy si dopřejete chvilku klidu a jídla.

Pestrost nadevše

Rozmyslete si jídelníček na týden dopředu, jedině tak se vyvarujete situaci, že budete jíst každý den to samé. To nebaví nikoho. S plány a surovinami, které budete obměňovat, nezapomínejte na to, že příloh, chutí, barev a koření je spousta, můžete je variovat podle nálady. Všechny krabičky přece nemusí být stejné.

Zásobte se krabičkami

Jedině s nimi si můžete pohodlně přenášet a stěhovat jídlo sem a tam. Vybírejte pořádně a kupujte raději kvalitu, která TĚSNÍ! Můžete pak krabičky nosit bez nekonečného množství šustících a protivných igelitových pytlíků a svačinových ubrousků. Krabičky si můžete volně naskládat do kabelky, batohu nebo příruční taštičky, záleží na vás. V čistě vymytých a těsnících krabicích vám jídlo v lednici vydrží dva až tři dny.

Snídejte v práci

Pokud vám to zaměstnání dovoluje, připravte si snídani až na pracovišti. Ušetříte tím nejen minuty doma a čas vypravování, ale můžete spát o pár minut déle. Vyhlédněte si v obchodě například instantní neochucenou kaši z vloček, pohanky či jáhlovou kaši. Schovejte si krabičku do skříňky, a jestli vám zaměstnavatel dopřává i mléko do kávy, můžete si v práci vytvořit i kaši. Stačí si k vločkovému základu donést například perníkové koření, skořici a jogurt nebo oříšky a každý den si cestou do práce koupit porci čerstvého ovoce a bohatá a luxusní snídaně může vonět na vašem pracovním stole.

Prozkoumejte mapu

Jste si skutečně jistí, že se v okolí zaměstnání nenachází žádný podnik, jehož nabídka jídel by vám přesně sedla a trefila se nejen do chuťových buněk, ale navíc by perfektně splňovala požadované představy o zdravém a výživném jídle? Sedněte si k mapě a prohledejte ji, zda u práce podobné místo neexistuje.

Navařte si dopředu

Vymyslete si den, ideálně neděli, kdy se během dvou hodinek vrhnete na přípravu jídla na celý týden. Můžete si uvařit třeba jen přílohy, nebo udělat svačinky, snídaně na cestu, které vydrží i tři dny v chladničce. Zpříjemněte si tuto přípravu oblíbenou hudbou a udělejte si z vaření zábavu. Jedině tak se vám bude chtít do vaření pouštět i příští a příští neděli. A hlavně si ji zpříjemněte jídlem, jaké vám chutná, baví vás a na které se budete těšit.

Inspirace

Nevíte co si stále připravovat? Inspirací je spousta, jen se po nějaké rozhlédnout. Můžeme doporučit například knížku Lahodně s Ellou, ve které najdete zajímavé recepty a kapitolu věnující se převážně receptům a přípravě jídla na cesty a do práce. Hledat nápady můžete však kdekoliv, na internetu jich visí miliony a v knihkupectví se povaluje množství kuchařek, jejichž rady byste mohli vyzkoušet.

Objednávka až na pracovní stůl

Nejste zrovna příznivcem vaření a na jídlo zkrátka nemůžete docházet nikam? Do kantýny se vám nechce, protože co si budeme povídat, nabídka zrovna neodpovídá vaší představě o zdravém a chutném jídle? Sáhněte po jednoduché a rychlé možnosti. Zavolejte si do vyzkoušeného bistra, které praktikuje donášku a rozvážku. Dnes takových existuje velké množství, tudíž máte z čeho vybírat. Porce jsou většinou dost velké na to, aby vám zbylo i na příští oběd.

© Barbora Mikysková


 

Tags: , , , , , ,

O autorovi: Martin Olejník

 

 

Další články v kategorii Osobní rozvoj

 

Buď první a přidej komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 

 

 
 

Přihlašte se k newsletteru


poskytuje MailChimp!
 
 
 

Už také na Instagramu!

 
 

Doporučujeme