Zmrzlina: 6 receptů, díky kterým se osvěžíte bez výčitek!

0
1950

Dnes vám přinášíme originální kombinace ovocných zmrzlin bez přidaného cukru, barviv a těžkých krémů. Užijte si léto u bazénu se zmrzlinou a nepropadejte panice, že pak budete muset uplavat dvacet bazénů, abyste mohli večer usínat s čistým svědomím, že jste porušili zdravý jídelníček.

zmrzlina

Znáte ty horké letní dny, slunce vám nedovolí vyjít ze stínu do pozdního odpoledne, vzduch kanceláře se tetelí v posledních patrech budovy a na koupališti je jediným vysvobozením chladná voda a ledová zmrzlina ze stánku. Vy jste se však do plavkové sezóny dřeli v posilovně a na cestách v teniskách a běžeckých botách, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Odpírali jste si sladké a krémové pamlsky, cukrárnám jste se vyhýbali obloukem a naučili jste se dělat si dobré a originální jídlo i ve zdravé formě. Pro ty odhodlanější, kteří cíl nevidí jen v jedné plavkové sezóně, po které si opět navléknou vytahaný svetr až pod kolena, je zdravé stravování nejlepším přítelem v kuchyni. Jestli jste se našli v jedné nebo druhé kategorii, mohou vás naše tipy na výborné a především lehké a zdravé recepty inspirovat.

,,Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl.“ – Hippokratés

AVOKÁDOVO-BANÁNOVÁ ZMRZLINA S KIWI

Na zmrzlinu si připravíte půl avokáda, jeden banán a libovolný bílý jogurt (doporučujeme bílý jogurt Klasik od Olmy). Ovoce rozmixujete a přidáte pár kapek citronu. Do rozmixovaného hladkého krému vmícháte nakrájené kousky jednoho kiwi. Vršek zmrzliny můžete ozdobit meduňkou a kolečkem kiwi.

Avokádová zmrzlina vás zasytí a dodá vám potřebnou energii. Je ideální svačinkou v odpoledních hodinách na slunci nebo příjemným osvěžením a dobytím energie před pozdním cvičením.

MALINOVO-JAHODOVÁ ZMRZLINA S VANILKOVÝM PROTEINEM A NASEKANÝI PISTÁCIEMI

Malinové pokušení vytvoříte z většího hrnku naplněného jahodami, hrnku malin, ke kterým přidáte 250 ml polotučného mléka. Vše v mixéru promícháte a ke konci přisypete 30 g vanilkového proteinu. Do rozmixované hmoty v misce nasypete rozdrcené pistácie a šoupnete vše do mrazničky.

LEVANDULOVÁ ZMRZLINA S BORŮVKAMI

Borůvky v krému provoněné provensálskou levandulí jsou exotickým osvěžením a jistě nadchnou i vaše přátele. Budete na ně potřebovat vaničku nízkotučného tvarohu, hrnek čerstvých nebo mražených borůvek, hrnek polotučného mléka nebo kokosového Alpro mléka a 15 květů levandule. Nejprve opláchnete květy a necháte je povařit v mléce. Rozmixujete tvaroh a polovinu borůvek spolu s mlékem promícháte. Do krému přisypete rozdrcené květy čerstvé levandule a druhou polovinu celých borůvek. Vše se smíchá a vršek krému esteticky doladíte poházenými kanadskými borůvkami a svazečkem levandule.

BROSKVOVÉ POKUŠENÍ S MÁTOU

V zahradě si utrhněte pár broskví, které nechte zamrazit, poté si odvažte 250 g ovoce a k nim přimíchejte 300 g kokosového Alpro jogurtu s kapkou vanilkového aroma. Do krému vmíchejte ještě pár kousků čerstvých broskví a vrch posypejte strouhaným kokosem a ozdobte mátou.

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA S TŘEŠNĚMI

V mixéru nechte spojit 300 g bílého Alpro jogurtu s 40 gramy čokoládového proteinu a 15 gramy hořkého kakaa. Poté do krému přimíchejte vypeckované nakrájené třešně.

Nádobky se zmrzlinami dáte zamrazit a po pár hodinách můžete zmrzliny ochutnávat. Kdo dává přednost krémovější variantě před kamennou kostkou hmoty, která jde jíst pouze pomocí majzlíku, měl by si zmrzlinu vyndat minimálně půl hodiny před konzumováním. Kreativnějším jedincům přidáme ještě tip na zdravou variantu zmrzliny Magnum. Připravíte si dva banány, které rozpůlíte a vedle si necháte rozhřát půl tabulky 80% hořké čokolády. Rozdrtíte si hrst vlašských ořechů a hrst kešu ořechů a vyndáte si 4 dřevěné tyčinky, které seženete v obchodě v příslušenství nádobí. Když se vám čokoláda rozehřívá, oloupete banány a napíchnete je na tyčinky. Poté je smočíte v čokoládě a ihned jejich vršky poválíte v rozdrcených oříškách. Takto namočené banánové zmrzliny odložíme na tác vyložený špejlemi a dáme je ztuhnout do mrazáku. Magnumové banánky se mohou pojídat po 3 hodinách.

V letních měsících není nad dietní a především zdravé varianty tučných a přeslazených zmrzlin. Zdravé stravování nemusí být nudné, bez chuti a bez barev. Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčíte se o tom, že lidé s dietou a sportovci se zdravým jídelníčkem hlady a mdlými chutěmi rozhodně netrpí. Nejen, že po zmrzlině budete vděční za její odlehčenou variantu a nebudete tak muset čekat, až zase vlezete do vody, abyste mohli plavat, poděkuje vám za ni i tělo, které si to bude pamatovat déle než hodinu po sladké dobrotě.

© Mikysková Barbora

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here